W pierwszej konkurencji młodzi szefowie kuchni musieli wykazać się nie tylko znajomością klasycznego przepisu, ale też inwencją – każdy z nich miał do zaproponowania własne dodatki do tego znanego deseru Bezy Pavlova!
Jak im poszło przekonajcie się sami! Wybierzcie swój przepis i spróbujecie się zmierzyć z tym ogromnym wyzwaniem.
1. Oliwia Piech
Beza z kremem mascarpone i owocowymi musami
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- łyżka cukru waniliowego
- niecała łyżka cukru pudru
- maliny,
- borówki,
- truskawki,
- owoc dzikiej róży,
- parę listków mięty,
- kwiaty jadalne
Beza: Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem: ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy mascarpone łyżka po łyżce, dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier puder, dalej ubijamy na sztywno tak, żeby się masa nie zważyła.
Mus 1: maliny dajemy na patelnię, dodajemy parę kropel z soku z cytryny, gotujemy, aż maliny puszczą sok.
Mus 2: borówki dajemy na patelnię, dodajemy parę kropel z soku z cytryny, gotujemy, aż maliny puszczą sok.
Upieczone bezy odstawiamy do wystudzenia. Jak ostygnie, to na jedną bezę dajemy krem, zakrywamy drugą bezą, również dajemy krem, na samą górę dajemy świeże owoce, przyozdabiamy miętą. Na talerz wykładamy musy oraz kwiaty.
2. Maciek Piechowiak
Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- śmietana 30%
- cukier puder
- mascarpone
500 ml śmietanki 30% ubijamy wraz z łyżką cukru pudru. Gdy się ubije, dodajemy 5 łyżek, łyżka po łyżce mascarpone, mieszamy rózgą cukierniczą.
Sos owocowy:
- maliny
- truskawki
- skrobia ziemniaczana
Do rondelka nalewamy wodę, żeby zakryła dno, dodajemy mrożone lub świeże maliny i truskawki, wszystko gotujemy, doprowadzamy do wrzenia. Przecedzamy przez sito. Jeszcze raz dajemy do rondla i znowu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, aby się zagęściło, jeszcze chwilkę gotujemy.
Upieczone bezy dajemy do ostygnięcia. Na pierwszą bezę nakładamy krem, zakrywamy bezą, znowu dajemy krem, znowu bezę i znowu krem. Ozdabiamy owocami (maliny, borówki, truskawki), opcjonalnie kwiatami jadalnymi i miętą. Całą bezę polewamy sosem owocowym.
- 3. Zosia Marczak
Beza „Malinowa chmurka”
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- serek mascarpone 250 g
- śmietanka 30% 500 ml
- maliny mrożone
- 2 łyżki cukru pudru
Rozmrozić maliny na patelni. Ubić śmietankę na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, dalej ubijać, dodać 2 łyżki cukru pudru, miksować do odpowiedniej konsystencji. Maliny przecedzić przez sitko i dodać do kremu. Mieszać do połączenia składników.
Upieczone bezy odstawiamy do ostygnięcia.
- czekolada
- mięta
- świeże owoce
- kwiaty jadalne
Najpierw beza, na nią krem, druga beza, na wierzch dajemy startą czekoladę, listki mięty i kruszone kawałki bezy. Ozdabiamy świeżymi owocami, kwiatami jadalnymi.
4. Marysia Żebrowska
"Bezowy jeżyk", czyli Beza Pavlova z kremem orzechowym
Beza
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Białka zmiksować, dosypać szczyptę soli i stopniowo wsypywać 200 g cukru. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i pół łyżki skrobi ziemniaczanej. Ubić na sztywną pianę. Piec w piekarniku ustawionym na grzanie góra – dół w 180 stopniach przez 10 minut, a następnie w 120 stopniach przez 40 minut.
Krem
- 3 łyżki mascarpone
- 1 szklana śmietany 36 %
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 garść mieszanki orzechowej
- maliny,
- granat
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, żeby powstał krem. Następnie dodać orzechy zmiksowane na proszek. Bezę połączyć z kremem. Ozdobić mieszanką orzechów, posypać malinami i pestkami granatu.
5. Lena Góra
Marzenie Roxi
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- pół opakowania mascarpone
- śmietanka 30% pół kartonika
- cukier puder 2 łyżki
Ubijamy na sztywno wszystkie składniki. Jak masa będzie sztywna, dodajemy cukier puder, mieszamy, wkładamy do lodówki.
Sos malinowo-truskawkowy:
- mrożone truskawki 200 g
- świeże maliny 200 g
- cukier
Owoce dajemy na patelnię, gotujemy ze szczyptą cukru, aż puszczą sok.
Ganasz:
- śmietanka 30%-200ml
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
Łączymy czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej do jednolitej masy.
Upieczoną bezę dajemy do ostygnięcia.
1 beza: Na talerz wykładamy blat bezy, dajemy krem, robimy dziurkę i wlewamy tam sos, nakładamy następny blat bezy, na górę dajemy jeszcze trochę kremu. Ozdabiamy kwiatami jadalnymi, pokruszoną bezą i sosem owocowym.
2 beza: Na talerz wykładamy blat bezy, dajemy krem, robimy dziurkę i wlewamy ganasz, nakładamy następny blat bezy, dajemy krem, robimy dziurkę, wlewamy ganasz i na górę trzeci blat bezy. Ozdabiamy owocami, listkami mięty i kwiatami jadalnymi.
6. Lena Świętońska
Wariacja bezowa z lodami
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Lody:
- mrożone truskawki 200g
- mascarpone 5 łyżek
- 30 ml śmietanki 36%
- cukier puder 3 łyżki
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wkładamy do zamrażarki do momentu podania.
Sos kiwi:
Blendujemy 3 zielone kiwi, przecedzamy przez sitko.
Upieczoną bezę studzimy. Na pierwszy blat bezy dajemy sos kiwi, świeże owoce wg uznania, zakrywamy drugim blatem bezy. Talerz ozdabiamy sosem kiwi. Do bezy serwujemy lody J
7. Dominik Kołodziej
Złocista beza dla Roxi
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder opcjonalnie
Wszystko ubijamy na gęstą kremową masę.
Sos:
- 2 garstki mrożonych malin,
- łyżka cukru
Maliny wrzucić na patelnię z odrobiną wody, zagotować, aż puszczą sok, dodać cukier. Zmiksować i przecedzić przez sitko. Upieczoną bezę ostudzić. Wyłożyć pierwszy blat bezy, na to krem, drugi blat bezy, na to krem i sos malinowy, trzeci blat, na to krem i owoce do ozdoby – borówki, maliny, truskawki.
8. Jagoda Łaganowska
Podniebna beza
Składniki bezy:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na sos malinowy:
- 200 g mrożonych malin
- 1 łyżka cukru
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Owoce jagodowe do dekoracji: garść borówek i malin, kilka truskawek, kilka listków mięty, opcjonalnie kwiaty jadalne do dekoracji
Wykonanie:
Ubijać białka, do momentu aż będą sztywne, następnie stopniowo dodawać cukier, do momentu roztopienia się jego kryształków. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wybrany kształt na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 45 minut.
Sos malinowy:
Rozpuścić maliny na suchej patelni, a gdy zaczną puszczać sok, dodać do nich cukier i mieszać jeszcze przez chwilę. Przetrzeć maliny przez sito.
Krem:
Ubijać śmietankę, do czasu aż będzie lekko płynna, dodać mascarpone i ubijać przez chwilę, następnie dodać cukier puder i ubijać do czasu połączenia składników.
Pierwszy blat bezy umieścić na talerzu/paterze, wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką krem, wyłożyć na to wybrane owoce, następnie położyć kolejny bezowy blat, krem i owoce, a na wierzch ostatni blat bezy, mniejszą ilość kremu oraz owoce, ewentualnie kwiat jadalny. Całość polać sosem malinowym. Bok talerza udekorować sosem, owocami, listkami mięty i ewentualnie małymi bezikami.
9. Lena Bereda – Łabedź
Beza rozkoszy z kremem z białej czekolady i owocami
Składniki:
Beza:
- 5 białek ( 50 g cukru na jedno białko )
- 250 g cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- tabliczka białej czekolady
- mała miska borówek (mogą być mrożone)
- kilka malin
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 3/4 śmietanki 36%
- 4/10 szklanki cukru pudru
- kapka wody
- orzechy włoskie
- szczypta cukru pudru
- świeże listki mięty
Przygotowanie:
W mikserze ubić 5 białek. Pod koniec ubijania dodać 250 g cukru (łyżka po łyżce), kapkę soku z cytryny i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Piana będzie dobra, gdy będzie sztywna (można miskę z nią przekręcić do góry nogami). Gotową bezę wyłożyć szpatułką na papier cukierniczy. Wycisnąć na papier dowolny kształt bezy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, po 10 minutach zmniejszyć do 120 stopni i piec około 40 minut. Ubić na sztywno śmietanę 36%, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru pudru. Rozpuścić w kąpieli wodnej całą białą czekoladę. Gdy czekolada będzie przynajmniej letnia, można stopniowo dodawać do niej bitą śmietanę (trzeba uważać, żeby nie dać za dużo, bo może się zwarzyć). Borówki wsypać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu razem z kapką wody i szczyptą soli i cukru, ciągle mieszać. Orzechy włoskie włożyć do blendera ze szczyptą cukru pudru i zblendować na posypkę.
Prezentacja:
Upieczoną bezę wyłożyć na talerz, na którym będą liście z kremu z bitej śmietany i posypką orzechową na ich krawędziach, a na środku dżem z borówek. Obok tego położyć bezę przełożoną kremem, a na jej wierzch wyłożyć dżem z owoców (borówki i maliny ). Udekoruj posypką z orzechów. Pyszne, idealne danie jest gotowe. SMACZNEGO!!!!
10. Kazik Józefowicz
Kremowa beza Pavlova
- 6 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, a gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- laska wanilii
- mleko 1,5 szklanki
- maliny mrożone
- śmietanka 30%
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- mascarpone całe opakowanie
- łyżka mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej
Przecinamy laskę wanilii na pół, wyciągamy pestki. Wkładamy wanilię do garnka z mlekiem, zalewamy mlekiem, gotujemy. W tym czasie 6 żółtek mieszamy z odrobiną cukru i mąkami. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolewamy masę z żółtek, intensywnie mieszamy, redukujemy sos.
Krem malinowy:
Ubijamy śmietankę 30% z pozostałym cukrem. Mrożone maliny blendujemy, rozpuszczamy w garnku tak, aby nie stały się gorące. Dolewamy do ubitej śmietanki z cukrem, dodajemy serek mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu (mogą być grudki ;)).
Upieczone bezy trzeba ostudzić.
Na talerz wykładamy pierwszy blat bezy, na to krem waniliowy, krem malinowy, na to drugi blat bezy na to świeże owoce. Talerz dekorujemy owocami.
11. Piotrek Sobczak
Roxi Beza
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Beza: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukru łyżka po łyżce, gdy masa będzie sztywna, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy kształty bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krem:
- 2 łyżki mascarpone
- szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy śmietankę na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać, dodać cukier, wymieszać, uważać, żeby się nie zważyło.
Polewa truskawkowo – malinowa:
- maliny,
- truskawki
- miód
- śmietana 30%
W rondelku rozpuścić maliny i truskawki z 1,5 łyżki miodu. Zagotować, żeby owoce puściły sok. Zblendować z ¾ szklanki śmietanki.
Polewa czekoladowa:
- mleczna czekolada
- masło
- śmietana 30%
Rozpuścić 2 tabliczki mlecznej czekolady z 1,5 łyżką masła, dodać pół szklanki śmietanki, wymieszać.
Upieczone bezy ostudzić. Na talerzu położyć pierwszy blat bezy, na to wylać polewę czekoladową i na to krem. Przykryć drugą bezą, na górę położyć maliny i truskawki. Talerz polać polewą czekoladową. Cała bezę i talerz lekko pokropić polewą truskawkowo – malinową. Udekorować owocami.
12. Natalia Biernacka
Bezowo – malinowy raj
Ciasto na bezę:
• 4 białka
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
• 250 ml - Śmietany 36%
• 500 g Serek mascarpone
• 560 g Malin mrożonych
• 100 ml
• 2 łyżki cukru pudru
Polewa
• 1 łyżka masła
• 1 czekolada gorzka
• 2-3 śmietany 36%
Do dekoracji:
• Truskawki, maliny
• Borówki
• Kwiaty jadalne
• Migdały
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę (gdy odwrócisz miskę, musi się w niej trzymać), następnie dodawaj w kilku częściach cukier. Kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia będzie roztopiona (nie będzie wyczuwalnych drobinek kryształu). Na koniec dodaj sok i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Gotową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier okręgi o średnicy ok. 20cm. Piecz 10 minut w 170C a następnie zmniejsz na 120C i susz ok. 45minut. Gotową bezę wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Krem:
Osobno maliny włóż do rondelka i ugotuj w winie. Czekaj, aż woda odparuje a maliny się rozpadną – wystudź.
Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj do czasu powstania sztywnej piany. Następnie dodaj serek i delikatnie wymieszaj. Po połączeniu składników dodaj wystudzony syrop malinowy i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Polewa:
Masło roztop w rondelku, dodaj pokruszoną czekoladę i kilka łyżek śmietany, tak aby miało kleistą konsystencję.
Wykonanie:
Na talerz połóż wystudzoną bezę, wyciśnij krem, tak aby pokrył całą powierzchnię, przykryj kolejną bezą. Na górę poukładaj owoce. Do ręki weź trochę krojonych migdałów, zgnieć je i posyp owoce. Na koniec całość polej delikatnie czekoladą, tworząc kratkę.
- 13. Tosia Dąbek
Wybuchowa Pavlova
SKŁADNIKI:
Masa bezowa:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Lemon curd:
- 5 żółtek
- 100g cukru
- Sok z 3 cytryn
- Skórka z 1 cytryny
Krem waniliowy:
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 laska wanilii
- Łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- Garść malin
- Kilka małych truskawek
- Trochę borówek
PRZYGOTOWANIE
Masa bezowa: Lekko ubić białka. Dodawać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa będzie dobra gdy pod palcami nie będziemy czuli kryształków cukru. Uformować na papierze do pieczenia kopiec z masy, wydrążyć środek i uformować boki, przesuwając łopatką od dołu do góry.
Lemon curd: Wlać sok i skórkę z cytryny do rondelka. Lekko ubić żółtka z cukrem i dolać do soku. Uwaga! Cały czas trzeba szybko mieszać aby nie powstały gródki z jajka. Zagotować mieszankę i odstawić do wystygnięcia. Masa powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca.
Krem waniliowy: Z przeciętej na pół laski wanilii wydrążyć nożem ziarenka i wsypać do śmietanki. Ubić śmietanę i pod koniec dodać cukier puder.
Pieczenie: 170 st. 10 min, a potem zmniejszamy do 120st. 40-45min. Można suszyć troszkę dłużej.
Dekoracja: Na spód wydrążonego wgłębienia włożyć lemon curd, potem wypełnić kremem waniliowym. Górę tortu udekorować owocami (maliny, borówki i truskawki).
14. Staś Zawłocki
Biała chmurka
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 5 białek
- 250 g cukru
- Szczypta soli
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- Łyżka cukru
- Mrożone maliny
- Świeże maliny
- Świeże truskawki
- Mięta
- Pestki granatu
- Jadalne kwiaty
SPOSÓB WYKONANIA:
Ubijamy białka (dodając szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukru i mąki. Gotową pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy średniej wielkości bezy na papierze do pieczenia (wyłożonego na blaszce).
Bezę pieczemy 55 minut w temperaturze od 130 do 170 stopni a w międzyczasie zabieramy się za krem.
Ubijamy śmietankę, dodając co chwilę serka mascarpone oraz cukier. Trzeba pilnować kremu i nie można ubijać go za długo, ponieważ może powstać masło. Gdy masa jest gotowa, dodajemy maliny i chwilę mieszamy do uzyskania koloru.
Na patelnię wrzucamy maliny, gdy wypuszczą wodę, to przecieramy je przez sitko.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Na talerz wykładamy bezy, przekładając kremem- między jedną a drugą. Obok bez wylewamy sos malinowy, tworząc większą łezkę oraz dekorujemy jadalnymi kwiatkami i posypujemy pestkami granatu.
15. Kuba Jaworski
Malinowy sen
LISTA SKŁADNIKÓW:
Beza:
- 5 białek
- 250 g cukru
- Szczypta soli
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka soku z cytryny
Krem:
- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- Łyżka cukru
Sos:
- Świeże maliny
- Owoce dzikiej róży
- Szczypta cukru
Do dekoracji:
- Mięta
- Pestki granata
- Jadalne kwiaty
- Świeże truskawki
SPOSÓB WYKONANIA:
Beza:
Ubijamy białka (dodając szczyptę soli) na sztywną masę. Gdy masa będzie ubita, dodajemy łyżkę po łyżce cukru dalej miksując (przez około 30 sekund miksujemy i dodajemy kolejną łyżkę). Jeżeli nie będzie grudek z cukru, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Przekładamy masę na papier do pieczenia. Pieczemy przez 10 min. w 170 st. C, jeżeli czas minie, zmniejszamy do 120 st. C przez 45 min.
Krem:
Ubić śmietanę, dodać ser mascarpone i dalej miksować. Po powstaniu masy dodajemy łyżkę cukru i czekamy aż się zmiksuje. Do tego dodajemy sos.
Sos:
Wrzucamy świeże maliny i owoce dzikiej róży do blendera. Dodajemy szczyptę cukru i miksujemy. Sos łączymy z kremem.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Wykładamy bezę na talerz. Na nią kładziemy krem z sosem. Dodajemy owoce do dekoracji oraz kilka kwiatów jadalnych dla pięknego wyglądu. Na talerzu robimy sosem kropki o różnej wielkości.