Sprawdźcie co przygotowali uczestnicy i jurorzy w 9. odcinku!

Masterchef Junior 7 odcinek 9
Masterchef Junior 7 odcinek 9

Janek Rol-Szkaradziński

Kaczor faszerowany

  • 2 papryczki chili
    • 2 ząbki czosnku
      • 250g mięsa z indyka
        • 2 mandarynki
          • 1 jabłko
            • 1 pomarańcza
              • 50g kasza gryczana
                • cała kaczka
                  • 2 cebule czerwone
                    • 1 cebula biała
                      • 80ml czerwonego wina
                        • 2 gruszki
                          • 6 ziemniaków
                            • por (liście )
                              • 5 plasterków sera cheddar
                                • 5 plasterków boczku
                                  • 80ml śmietanka 30%
                                    • 200g masła
                                      • 1 brokuł
                                        • 1 cukinia
                                          • 1marchewka
                                            • 1 pietruszka
                                              • 200g żurawiny
                                                • 200g malin
                                                  • 250g cukru,sól,pieprz

                                                    Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

                                                    Przygotowanie farszu:

                                                    Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.

                                                    Przygotowanie kaczki:

                                                    Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.

                                                    Puree ziemniaczane:

                                                    Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.

                                                    Ziemniaki z pieca:

                                                    Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.

                                                    Dżem żurawinowy:

                                                    Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.

                                                    Zredukuj na średnim ogniu.

                                                    Gruszka skarmelizowana:

                                                    Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.

                                                    Chipsy z sera cheddar:

                                                    Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.

                                                    Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.

                                                    Smacznego!

                                                    Wiktoria Chmielewska

                                                    Szczęśliwa kaczka w stawie

                                                    • 1 cała kaczka
                                                      • 1 seler korzeń
                                                        • 2 buraki
                                                          • 1 szalotka
                                                            • 1 marchewka
                                                              • 1 pietruszka
                                                                • garść majeranku
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • 5 pomarańczy
                                                                      • sól do masy solnej
                                                                        • 2 torebki kaszy gryczanej
                                                                          • 3 jabłka
                                                                            • 100 g żurawiny
                                                                              • 50 ml porto
                                                                                • 50g masła
                                                                                  • 100ml białego wina
                                                                                    • 100 ml soku z pomarańczy
                                                                                      • 1 szalotka
                                                                                        • 1 łyżka masła
                                                                                          • 2 gałązki tymianku
                                                                                            • 1 gałązka natki pietruszki ,sól,pieprz

                                                                                              Ugotuj kaszę al dente. Dodaj do pokrojonych jabłek 2 żółtka , sok z jednej pomarańczy ugotowaną kaszę.Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, ostrą papryką i majerankiem. Obsmaż, żeby zamknęła pory. Nafaszeruj kaczkę, dodając Do jabłek i kaszy dodaj buraki, czosnek, pozostałość pomarańczy, marchew i pietruszkę.Wymieszaj i nafaszeruj kaczkę.

                                                                                              Wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

                                                                                              Przygotuj seler: białko i sól ubij, obłóż masą seler i włóż do pieca nagrzanego do 190 stopni i piecz do miękkości.

                                                                                              Przygotowanie sosu pomarańczowego:

                                                                                              Podsmaż szalotkę, dodaj białego wina i soku z pomarańczy i redukuj, aby alkohol wyparował. Po wyparowaniu dodaj 5 łyżek masła, stopniowo mieszając rózgą.

                                                                                              Jabłka podsmaż na masełku z limonką i cukrem. Na patelnię daj żurawinę i cukier. Gdy żurawina puści soki, rozgnieć i dodaj porto i limonkę.

                                                                                              W czasie pieczenia kaczki podlewaj ją tłuszczem i piecz ok. półtorej godziny.

                                                                                              Weź podłużny talerz, pokrój seler na plastry. Do małych miseczek daj żurawinę, sos beurre blanc i jabłka. Obok połóż kaczkę i warzywa.

                                                                                              Tymek Walko

                                                                                              Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 1 kaczka
                                                                                                • 2 ziemniaki
                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                    • 6 wątróbek
                                                                                                      • 30g mięsa mielonego z indyka
                                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                                          • świeży majeranek
                                                                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                                                                              • oliwa
                                                                                                                • pęczek pietruszki
                                                                                                                  • żurawina świeża
                                                                                                                    • porto
                                                                                                                      • cukier
                                                                                                                        • jabłko
                                                                                                                          • gruszka
                                                                                                                            • 1 brokuł
                                                                                                                              • 6 pałek z kurczaka
                                                                                                                                • wino czerwone wytrawne
                                                                                                                                  • 1 por
                                                                                                                                    • 1 pietruszka
                                                                                                                                      • 1 marchew
                                                                                                                                        • tymianek
                                                                                                                                          • rozmaryn
                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                              • bułka tarta
                                                                                                                                                • pomarańcza
                                                                                                                                                  • koper włoski

                                                                                                                                                    Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.

                                                                                                                                                    Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.

                                                                                                                                                    Smacznego ;)

                                                                                                                                                    Ewa Ziemiańska

                                                                                                                                                    Kaczuszka w jabłuszkach

                                                                                                                                                    • 1 tuszka z kaczki
                                                                                                                                                      • 5 jabłek
                                                                                                                                                        • majeranek
                                                                                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                                                                                            • 3 udka z kaczki
                                                                                                                                                              • marchewka
                                                                                                                                                                • cebula
                                                                                                                                                                  • pietruszka
                                                                                                                                                                    • szalotka
                                                                                                                                                                      • czerwona cebula
                                                                                                                                                                        • wino czerwone
                                                                                                                                                                          • porto ok. 5 łyżek
                                                                                                                                                                            • 1 duży batat
                                                                                                                                                                              • 1 cukinia
                                                                                                                                                                                • 1 szklanka mrożonej żurawiny
                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek suszony

                                                                                                                                                                                    Kaczkę na zewnątrz i w środku natrzeć przyprawami. Dwa jabłka pokroić na drobną kosteczkę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, majeranek, sól i pieprz. Nafaszerować jabłkami i podsmażyć na patelni z jednej i z drugiej strony. Włożyć do piekarnika i obłożyć obranymi warzywami (marchewka, pietruszka, szalotka, cebula, jabłko) na około 2 godziny, co jakiś czas podlewać tłuszczem powstałym z pieczenia kaczki. Po połowie czasu przewrócić kaczkę na drugą stronę.

                                                                                                                                                                                    Sos z wywaru:

                                                                                                                                                                                    Podsmażyć udka z kaczki, włożyć do rondelka. Na tej samej patelni podsmażyć marchewkę, pietruszkę i czerwoną cebulę. Dodać do rondelka i zalać czerwonym winem, gotować, aż się zredukuje. Doprawić ostrą papryką w proszku i dodać kilka plastrów chili i jalapeño. Na końcu przecedzić przez sitko i dodać dwie łyżki tłuszczu z kaczki.

                                                                                                                                                                                    Puree z batatów:

                                                                                                                                                                                    Ugotować pokrojone bataty i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                    Sos żurawinowy:

                                                                                                                                                                                    Żurawinę z porto i z cukrem podsmażyć na patelni, aż się zredukuje.

                                                                                                                                                                                    Cukinia:

                                                                                                                                                                                    Poszatkować cukinię na plasterki i przyprawić papryką słodką i ostrą i podsmażyć na patelni.

                                                                                                                                                                                    Jabłuszko:

                                                                                                                                                                                    Jedno jabłko poszatkować na mandolinie w cienkie plasterki i podsmażyć.

                                                                                                                                                                                    Wyłożyć puree z batatów, na to pieczoną kaczkę. Obłożyć usmażonymi plasterkami jabłka i cukinii. Ozdobić sosem żurawinowym i polać kaczkę sosem z wywaru.

                                                                                                                                                                                    Hela Kłobucka

                                                                                                                                                                                    Wpadła jak kaczka w pomarańczę

                                                                                                                                                                                    Kaczka:

                                                                                                                                                                                    • 1 kaczka
                                                                                                                                                                                      • 3 pomarańcze,marchew,szalotka,pietruszka,majeranek
                                                                                                                                                                                        • 1 saszetka kaszy gryczanej
                                                                                                                                                                                          • Sól, pieprz, majeranek

                                                                                                                                                                                            Ugotować kaszę al dente. Pomarańcze wyfiletowac i zmieszać z posiekanym majerankiem i kaszą. Dodać sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                            Kaczkę wymasować solą i pieprzem. Przesmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Napakować do środa farsz.

                                                                                                                                                                                            Na brytfance ułożyć marchewkę, szalotkę, pietruszkę i świeży majeranek.

                                                                                                                                                                                            Kaczkę piec w 190 stopniach przez 2 godziny. W połowie czasu odwrócić i podlewać tłuszczem, który wypłynął z kaczki.

                                                                                                                                                                                            Puree z pietruszki:

                                                                                                                                                                                            • 3 pietruszki
                                                                                                                                                                                              • mleko
                                                                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                    Pietruszkę drobno posiekać i gotować w mleku do miękkości.

                                                                                                                                                                                                    Odcedzić, zblendować z masłem, solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                    Frużelina z pomarańczy:

                                                                                                                                                                                                    Pomarańcze wyfiletowac, obsmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodać do tego żelatynę. Orzechy posiekać i podprażyć. Dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać.

                                                                                                                                                                                                    Gruszka na ostro:

                                                                                                                                                                                                    • gruszka
                                                                                                                                                                                                      • ostra papryka
                                                                                                                                                                                                        • masło

                                                                                                                                                                                                          Obrać gruszkę, pokroić, posypać ostrą papryką. Gruszki przesmażyć na maśle.

                                                                                                                                                                                                          Sos:

                                                                                                                                                                                                          • 3 szalotki
                                                                                                                                                                                                            • 1 marchewka
                                                                                                                                                                                                              • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                • czerwone wino
                                                                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                                                                    • tłuszcz od pieczenia kaczki
                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                        W rondelku na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę, marchewkę i pietruszkę. Zalać czerwonym winem. Pozostawić do redukcji. Przelać sos przez sito. Dodać masło, szybko mieszać. Przelać do rondelka. Powoli dodawać tłuszcz od kaczki. Zagotować. Ponownie dodać masło.

                                                                                                                                                                                                                        Marchewki:

                                                                                                                                                                                                                        Do miseczki przełożyć marchewki od pieczenia kaczki.

                                                                                                                                                                                                                        Figi:

                                                                                                                                                                                                                        Figi naciąć prawie do końca i włożyć do piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 8-10 minut.

                                                                                                                                                                                                                        Podanie:

                                                                                                                                                                                                                        Wszystkie dodatki włożyć do oddzielnych miseczek, a kaczkę ozdobić figami. Polać tłuszczem od pieczenia.

                                                                                                                                                                                                                        Stek w azjatyckim stylu

                                                                                                                                                                                                                        • 1 polędwica wołowa
                                                                                                                                                                                                                          • Marynata:100ml sake2 ząbki czosnkudon‌iczka kolendry2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżki soku z limonkitermometr do pieczenia

                                                                                                                                                                                                                            Składniki marynaty wymieszaj w misce i natrzyj nimi polędwicę. Odstaw na 10 minut, po czym obsmaż mięso równomiernie z każdej strony po 3 minuty.Wbij termometr, temperatura powinna wynieść 62 stopnie

                                                                                                                                                                                                                            • Posypka :10 grzybków shitake3 ząbki czosnkuzielona papryczka chili2 łyżki soku z limonki2 łyżki oleju do smażeniałyżeczka oleju sezamowegogarść kolendry

                                                                                                                                                                                                                              Grzybki pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż na oleju, aż staną się chrupiące. Dodaj jak najdrobniej pokrojony czosnek oraz chilli i jeszcze chwilę podsmażaj, aż się przyrumieni.Dodaj sok z limonki, olej sezamowy i trochę posiekanej kolendry.

                                                                                                                                                                                                                              • sałata rzymska mała 1szt
                                                                                                                                                                                                                                • oliwaSałatę przekrój na pół i przesmaż.

                                                                                                                                                                                                                                  Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

                                                                                                                                                                                                                                  SKŁADNIKI:

                                                                                                                                                                                                                                  Jak przygotować?

                                                                                                                                                                                                                                  Czekoladę połam na małe kawałki, migdały posiekaj.

                                                                                                                                                                                                                                  W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

                                                                                                                                                                                                                                  Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

                                                                                                                                                                                                                                  Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

                                                                                                                                                                                                                                  Dodaj migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

                                                                                                                                                                                                                                  Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

                                                                                                                                                                                                                                  Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.

                                                                                                                                                                                                                                  Wiśnie podgrzej z cukrem, odlej sok wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj to do wiśni, zagotuj

                                                                                                                                                                                                                                  Śmietanę ubij z cukrem waniliowym

                                                                                                                                                                                                                                  Ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami.

                                                                                                                                                                                                                                  Okoń morski z cykorią w pomarańczach

                                                                                                                                                                                                                                  • filet z okonia
                                                                                                                                                                                                                                    • cukier 50 g
                                                                                                                                                                                                                                      • 4 szalotki
                                                                                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                          • 10 cykorii
                                                                                                                                                                                                                                            • 4 pomarańcze
                                                                                                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                  • pieprz biały
                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 masło niesolone
                                                                                                                                                                                                                                                        • mikrozioła
                                                                                                                                                                                                                                                          1. Filetujemy pomarańcze, zostawiamy sok, który później wykorzystamy.
                                                                                                                                                                                                                                                            1. Szalotki i czosnek obieramy.
                                                                                                                                                                                                                                                              1. 5 cykorii kroimy w piórka.
                                                                                                                                                                                                                                                                1. Czosnek siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Smażymy szalotkę i czosnek na maśle, dodajemy pokrojoną cykorię, odrobinę cukru i sok z pomarańczy. Dusimy, aż do miękkości.
                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Z pozostałych 5 cykorii obieramy liście i smażymy je na maśle krótko, uważając, żeby ich nie zniszczyć.
                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Układamy liście cykorii w ringu, dodajemy smażoną szalotkę z czosnkiem, cykorią i sokiem z pomarańczy. Liście zawijamy i pieczemy w 150 stopniach przez 8-10 min.
                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Filet doprawiamy solą i pieprzem białym, na oliwie od zimnej patelni smażymy filet od strony skóry. W zależności od grubości ryby 8-12 minut. Jeżeli filet jest gruby może trzeba będzie go dopiec 2-3 min. w piekarniku na 170 stopni.
                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Na patelnię po smażeniu ryby wrzucamy fileciki z pomarańczy, dodajemy odrobinę cukru i sok z połowy limonki. Kiedy zaczyna się gotować, dodajemy 20 g masła, żeby zagęścić, doprawiamy solą.
                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Mikrozioła doprawiamy oliwą i solą symbolicznie.
                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Układamy na rybie sos z pomarańczy, mikrozioła, obok cykorię.
                                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                                                                                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"