Poznajcie przepisy Gai z finałowego odcinka!

200119MASTERCHEF104.JPG
200119MASTERCHEF104.JPG

Gaja Suchocka

Orzeźwiające ceviche z marynowanym łososiem podawane w miseczkach serowych.

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1szt. Awokado
  • 1szt ogórek
  • 1 szt. łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szt. Szalotka
  • sól ,pieprz

Marynata:

  • ¼ papryczki chili
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Serowe miseczki:

  • 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Łosoś:

Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z marynatą i odstaw do zamarynowania na około 15 minut. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Serowe miseczki:

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem i warzywami.

Polędwiczki z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu oraz musem jabłkowym

  • 2 cebule szalotka
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 g miechunki jadalnej peruwiańskiej (physalis)
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka masło klarowane
  • 200 ml cydru jabłkowego (cydr lubelski)
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól, pieprz
  • 2 zielone jabłka
  • 50 g masła

Wykonanie:

Polędwiczka z sosem z cebuli, miechunki i rozmarynu

Polędwiczkę wyczyść z błonek i tłuszczu oraz dopraw solą do smaku. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż polędwiczkę z dwóch stron (po ok 30 sekund z każdej strony). Zostaw tłuszcz na patelni, bo będzie potrzebny do wykonania sosu, a polędwiczkę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Na patelnię wrzuć cebulkę posiekaną w piórka. Jak cebulka się zeszkli dodaj cydr, miód i jedna łyżkę masła. Gotuj do momentu, aż sos się trochę zredukuje (zgęstnieje), wówczas dodaj miechunkę oraz posiekany rozmaryn. Gotuj dalej aż sos zrobi się bardziej gęsty, a miechunka będzie nadal cała (nie rozejdzie się). Wyjmij polędwiczkę, pokrój na 2 cm kawałki, a następnie dodaj do sosu i gotuj maksymalnie 1 minutę.

Mus jabłkowy

Jabłka pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki). Do garnka wlej 150 ml cydru, pokrojone w kostkę jabłka, oraz 50 g masła. Wszystko zagotuj do miękkości. Następnie przelej przez sitko, żeby odcedzić płyn. Zblenduj zawartość sitka i jeszcze raz przelej przez sitko. Mus powinien być gęsty i aksamitny.

Na talerz wykładamy mus jabłkowy na niego polędwiczkę obok kilka miechunek z sosu i sos. Dekorujemy świeżym rozmarynem.

Przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym, truskawkami i lemon curd.

Beza:

  • 250 g cukru pudru
  • 6 białek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g truskawek
  • mięta-do dekoracji

Lemon Curd:

  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • sok z dwóch cytryn
  • 50 g cukru

Krem śmietankowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru

Wykonanie:

Beza:

Białka ubijaj i powoli dodawaj cukier, żeby nie zrobił się lukier. Ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijaj przez ok 2 minuty. Włóż masę bezową do ringu o wielkości ok 10 cm aby powstały trzy równej wielkości krążki, a następnie ringi usuń. Bezowe krążki włóż do piekarnika i piecz przez 80 minut w temperaturze 120 stopni. Podczas gdy beza się piecze przygotuj lemon curd i krem śmietankowy.

Lemon Curd :

Wszystkie składniki wlej do miski i cały czas ubijaj na parze wodnej, aż krem zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje odstaw.

Krem śmietankowy:

Śmietankę oraz serek mascarpone włóż do miski i ubijaj co chwile dodając cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie puszysta masa.

Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który smarujemy kremem śmietankowym z cienko pokrojonymi wzdłuż truskawkami. Na to kładziemy kolejny krążek bezowy i smarujemy kremem lemon curd i kremem śmietankowym. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości