Najlepsza zupa na świecie?! Poznajcie wyjątkowo pyszne przepisy!

W drugiej części odcinka jurorzy zabrali zawodników w wyjątkową wyprawę, serwując zupy z Litwy, Wietnamu i Francji. Kucharze musieli natomiast zabrać jurorów w swoją podróż, przygotowując jedną zupę z wybranego miejsca na Ziemi oraz jedną z trzech zrobionych przez jurorów. Jak imo poszło? Przekonajcie się sami!
MasterChef Junior
MasterChef Junior

1. Jakub Szafrański

„Żurek” podany w mini chlebkach

Chłodnik Litewski

„Żurek” podany w mini chlebkach

Składniki:

Chlebki:

-300g mąki pszennej pełnoziarnistej

-140ml wody

-7g suchych drożdży

-1 łyżeczka soli

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, dolewamy wodę i wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie sprężyste ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, formujemy 3 podobne kulki. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Pieczemy do momentu zarumienienia się chlebków. Chlebki wyjmujemy, czekamy aż ostygną i odkrawamy wierzch. Następnie wydrążamy środek i odkładamy.

 Bulion:

-2 Pietruszki

-2,5l wody

-2 nacięte nóżki kurczaka

-2 marchwie

-¼ selera

-½ pora

-½ opalonej cebuli

-4 ziela angielskie

-2 liście laurowe

Warzywa kroimy w kostkę. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, dodajemy nóżki z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 35min.

„Żurek”:

-½ średniej cebuli

-1 mała kiełbasa

-40g boczku pokornego w paski

-3łyżki octu winnego

-100ml wody

-60g mąki żytniej

-Sól i pieprz do smaku

-Połowa naszego bulionu

Wykonanie:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy razem z kiełbasą i boczkiem. Zalewamy bulionem i dodajemy mąkę żytnią wymieszaną z wodą i octem winnym. „Żurek” doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy gotową zupę do wydrążonych chlebków.

Chłodnik Litewski

Składniki:

-3 buraki

-½ ogórka

-¼ białej rzodkwi

-Połowa ugotowanego bulionu

-100ml maślanki

-100ml kefiru

-Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa kroimy w cienkie paski, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 25min. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mieszamy buraki z kefirem i maślanką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy chłodnik wykładamy na głęboki talerz.

2. Mikołaj Kubacki

Chłodnik Litewski „Zaśnieżony Chłodnik”

Krem paprykowo-pomidorowy „Na Szybko”

Chłodnik Litewski „Zaśnieżony Chłodnik”

Składniki:

-Bulion warzywny - 140 ml

-3 średniej wielkości buraki

-100 ml Śmietanki 36 lub Kefir

-Połowa ogórka

-4 rzodkiewki

-Koperek

-Pół łyżeczki Sól

-Pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Do bulionu warzywnego dodajemy drobno pokrojone buraki,gotujemy ,chłodzimy a następnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy śmietankę lub kefir, drobno pokrojonego ogórka, drobno pokrojoną rzodkiewkę, koperek, sól i pieprz. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza.

II Krem paprykowo-pomidorowy „Na Szybko”

Składniki:

-1 papryka

-1,5 pomidora

-60ml Śmietanki 36

-Łyżeczka słodkiej papryki

-Dwie gałązki Tymianku

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy pomidor wypuści sok a papryka będzie miękka, miksujemy całość i powoli dodajemy śmietankę, sól, pieprz, tymianek oraz słodką papryczkę. Wykładamy do miski i dekorujemy koperkiem.

3. Kaja Ciąpała

Zupa cebulowa „ Cebulowa Francja”

Zupa Dyniowa „Halloweenowy przysmak”

I Zupa cebulowa „ Cebulowa Francja”

Składniki:

-6 dużych cebul

-Łyżeczka oliwa do smaku

-Wino białe – ¾ szklanki

-3 szklanki wody

-Gałązka tymianku

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Przełożyć cebulę do garnka zostawiając patelnię ze smażenia.

Na patelnię po smażonej cebuli nalać wodę. Zagotować aby spód z podsmażonej cebuli na patelni odkleił się. Następnie wlać wodę do garnka z cebulą. Całość zagotować. Dodać przyprawy: pieprz, sól i posiekany tymianek. Gotować na małym ogniu stopniowo dolewając wino. Zagotować całość, aby wino się zredukowało. Gotową zupę wyłożyć na głęboki talerz.

II Zupa Dyniowa „Halloweenowy przysmak”

Składniki:

-Dynia - 300 g

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-Laska cynamonu

-Kardamon- 1 gwiazdka

-Goździki – 5-6 szt.

-¼ łyż sproszkowanego chili

-Śmietanka kremówka – 100 ml

-Woda -1/2 szklanki

-Słonecznik

Wykonanie:

Dynię upiec w piekarniku w temp. 200 C do miękkości. Wszystkie przyprawy (oprócz chili) rozbić w moździerzu. Następnie podsmażyć na patelni i dodać do dyni. Całość zmiksować ze śmietanką i dynią do kremowej konsystencji. Podawać na ciepło w głębokim talerzu.

4. Zosia Konarska

I Zupa cebulowa „Ekstra cebulowa”

II Krem z dyni „Rozgrzewająca dyniowa”

Składniki:

-6 małych cebul

-Sól do smaku

-1 mała karafka wina białe wytrwane

-300 ml bulionu

-Pieprz do smaku

-1 garść świeżego tymianku

-15 mln oliwy

Wykonanie :

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, a potem wrzucamy do garnka. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy 2 minuty. Stopniowo dolewamy wino i gotujemy 15 minut. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy na głęboki talerz, dodając tymianek.

II Krem z dyni „Rozgrzewająca dyniowa”

Składniki:

-Pół średniej dyni

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-Pół łyżeczki papryki słodkiej

-150 ml bulionu

-2 garście nasion słonecznika

-2 garście migdałów

Wykonanie:

Dynie obieramy ,wydrążamy pestki , kroimy dynię w kostki i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedzamy dynię na sitku. W kolejnym garnku gotujemy bulion, a gdy się zagotuje wrzucamy do niego ugotowaną dynię. Doprawiamy całość do smaku i miksujemy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Zupę wykładamy na głęboki talerz, posypujemy uprażonym słonecznikiem i płatkami migdałów.

5. Kornel Mazuruk

II Zupa cebulowa „Wyciskacz Łez”

II Krem z dyni „Słoneczna Dynia”

Składniki

Bulion:

-1,5l wody

-Nóżka z kurczaka

-3 marchewki

-1 mały seler,

-1 pietruszka

-2 liście laurowe

-Gałązka Tymianku

-Połowa pora

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Bulion

Warzywa kroimy, dodajemy pietruszkę i liście laurowe. Następnie całość zalewamy wodą Gotujemy minimum 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez sitko otrzymując czysty bulion.

Składniku do zupy:

-6 cebul

-200ml białego wina

Wykonanie

Cebule kroimy w pióra, następnie podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru Dodajemy cebulę i wino do gotowego bulionu. Całość gotujemy przez 30 minut, dodajemy przyprawy do smaku.

II Krem z dyni „Słoneczna Dynia”

Składniki:

-Woda 1,5l

-Połowa małej dyni

-3 marchewki

-1 imbir

-4 ząbki czosnku

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-Garść pestek słonecznika

Wykonanie:

Do gorącej wody wrzucamy pokrojone w kawałki dynię i marchewkę. Po 10 min dodajemy imbir oraz ząbki czosnku. Gotujemy przez 5 minut, następnie miksujemy i doprawiamy. Po nałożeniu na głęboki talerz, posypujemy pestkami słonecznika.

6. Julia Bednarczyk

I Ramen „Japoński rosół”

II Chłodnik litewski

I Ramen „Japoński rosół”

Składniki:

Bulion:

-1,5l wody

-Nóżka z kurczaka

-3 marchewki

-1 mały seler,

-1 pietruszka

-2 liście laurowe

-Gałązka tymianku

-Połowa pora

-Szczypta soli

-Szczypta pieprz

-Garść lubczyku

-4 ząbki czosnku

-Garść koperku

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy nóżki z kurczaka i pokrojone warzywa. Dodajemy pietruszkę, lubczyk, koperek i liście laurowe. Następnie całość zalewamy wodą. Gotujemy minimum 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez sitko otrzymując czysty bulion i ugotowane mięso z kurczaka.

Ramen

-200g Makaronu ryżowego

-Jedno jajko

-Garść szczypiorku

-Ugotowane mięso z kurczaka

-Łyżka sosu sojowego ciemnego

-Tabasco

-Koncentrat pomidorowy

-2 główki czosnku

-Listki nori

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Do miski wlewamy sos sojowy ciemny, koncentrat pomidorowy

tabasco, sól i pieprz. Całość z miski dodajemy do odcedzonego bulionu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na głęboki talerz wykładamy makaron, układamy na nim mięso z kurczaka, listki norii i zalewamy ramenem.

II Chłodnik litewski

Składniki:

-Bulion warzywny - 140 ml

-3 średniej wielkości buraki

-100 ml Śmietanki 36

-Koperek

-Pół łyżeczki Soli

-Pół łyżeczki pieprzu

-Łyżeczka bazylii

-Garść szczypiorku

-2 Ziemniaki

-2 Ząbki czosnku

-100 ml jogurtu naturalnego

-1 Jajko

Wykonanie:

Buraki z ziemniakami ugotować na miękko, potem przełożyć do blendera i zmiksować ze śmietaną i jogurtem na końcu przelać do miski i wymieszać ze schłodzonym bulionem. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza, dodając jajko.

7. Ignacy Jabłoński

I Zupa Ramen

II Zupa cebulowa

I Zupa Ramen

Składniki: -Seler 1/2 -Marchew 1 -Korzeń pietruszki 1 -Natka pietruszki -0,5 kg mięsa drobiowego -100g mięsa wołowego -Sos sojowy 20 ml -Sos rybny 20 ml -Makaron ryżowy 200 g -3 jajka -Woda 1l -Kiełki fasoli

Wykonanie:

Ramen Seler, pietruszkę, marchew drobno pokroić , włożyć do garnka i zalać woda. Dodać mięso drobiowe i wołowe, całość zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 min na wolnym ogniu by uzyskać bulion. Ugotować makaron ryżowy, do wrzątku wrzucić trzy jajka na 3 min, tak aby żółtko było płynne. Do bulionu dodać sos rybny i sojowy. Przelać przez sitko. Bulion wlać do miseczki, dodać makaron. Na wierzch położy

 jajko i wołowinę, dodać kiełki fasoli, posiekana marchew. II Zupa cebulowa

Składniki: -Seler 1/2 -Marchew 1 -1 Korzeń pietruszki -Garść natka pietruszki -0,5 kg mięsa drobiowego -50 g masła -0,5 kg cebuli -100 ml wina białego wytrawnego -100 ml piwa

Wykonanie: Seler, pietruszkę, marchew drobno pokroić , włożyć do garnka i zalać woda. Dodać mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 min na wolnym ogniu by uzyskać bulion. Posiekać cebulę w pióra, smażyć na maśle, aż uzyska zloty kolor. Dodać wino i piwo, zredukować. Dodać bulion, łyżkę maska i gotować około 5 min. Przelać gotową zupę do głębokiego talerza. Podawać z grzanką zapieczoną z serem w piekarniku.

8. Nadia Paździur

I Krem z pora

II Chłodnik Litewski

I Krem z pora

Bulion:

-3 sztuki udek z kurczaka

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-1 szt. pora

-2 duże marchewki

-Pół selera

-Liść laurowy

-1 L wody

Krem z pora:

-1 szt. Ziemniaka - 2 łyżki oliwy

-2 szt. pora

-200 ml bulionu

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Bulion:

Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy udka z kurczaka. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.

Krem z Pora

Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cieniutkie plasterki ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojony w paski por oraz zalewamy bulionem. Całość gotujemy do momentu redukcji ½ bulionu. Po tym czasie zawartość garnka przekładamy do blendera kielichowego, miksujemy i doprawiamy.

Krem przelewamy do miski i dekorujemy liściem pietruszki.

II Chłodnik Litewski

Składniki:

-1 szt. Średniego buraka

-10 łyżek kefiru

-Szczypta soli

-Szczypta pieprzu

-Garść koperku

-1 jajko (1/4 jajka na jedną porcję)

-Pół łyżki śmietany 18%

-100 ml bulionu

-2 Ziemniaki

Wykonanie:

Buraka i ziemniakami gotujemy na miękko. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy śmietaną, kefir, sól i pieprz. Całość miksujemy i mieszamy ze schłodzonym bulionem. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza, dodając jajko i posiekany koperek

podziel się:

Pozostałe wiadomości