1. Jakub Szafrański
„Żurek” podany w mini chlebkach
Chłodnik Litewski
„Żurek” podany w mini chlebkach
Składniki:
Chlebki:
-300g mąki pszennej pełnoziarnistej
-140ml wody
-7g suchych drożdży
-1 łyżeczka soli
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, dolewamy wodę i wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie sprężyste ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, formujemy 3 podobne kulki. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Pieczemy do momentu zarumienienia się chlebków. Chlebki wyjmujemy, czekamy aż ostygną i odkrawamy wierzch. Następnie wydrążamy środek i odkładamy.
Bulion:
-2 Pietruszki
-2,5l wody
-2 nacięte nóżki kurczaka
-2 marchwie
-¼ selera
-½ pora
-½ opalonej cebuli
-4 ziela angielskie
-2 liście laurowe
Warzywa kroimy w kostkę. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, dodajemy nóżki z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 35min.
„Żurek”:
-½ średniej cebuli
-1 mała kiełbasa
-40g boczku pokornego w paski
-3łyżki octu winnego
-100ml wody
-60g mąki żytniej
-Sól i pieprz do smaku
-Połowa naszego bulionu
Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy razem z kiełbasą i boczkiem. Zalewamy bulionem i dodajemy mąkę żytnią wymieszaną z wodą i octem winnym. „Żurek” doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy gotową zupę do wydrążonych chlebków.
Chłodnik Litewski
Składniki:
-3 buraki
-½ ogórka
-¼ białej rzodkwi
-Połowa ugotowanego bulionu
-100ml maślanki
-100ml kefiru
-Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa kroimy w cienkie paski, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 25min. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mieszamy buraki z kefirem i maślanką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy chłodnik wykładamy na głęboki talerz.
2. Mikołaj Kubacki
Chłodnik Litewski „Zaśnieżony Chłodnik”
Krem paprykowo-pomidorowy „Na Szybko”
Chłodnik Litewski „Zaśnieżony Chłodnik”
Składniki:
-Bulion warzywny - 140 ml
-3 średniej wielkości buraki
-100 ml Śmietanki 36 lub Kefir
-Połowa ogórka
-4 rzodkiewki
-Koperek
-Pół łyżeczki Sól
-Pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy drobno pokrojone buraki,gotujemy ,chłodzimy a następnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy śmietankę lub kefir, drobno pokrojonego ogórka, drobno pokrojoną rzodkiewkę, koperek, sól i pieprz. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza.
II Krem paprykowo-pomidorowy „Na Szybko”
Składniki:
-1 papryka
-1,5 pomidora
-60ml Śmietanki 36
-Łyżeczka słodkiej papryki
-Dwie gałązki Tymianku
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy pomidor wypuści sok a papryka będzie miękka, miksujemy całość i powoli dodajemy śmietankę, sól, pieprz, tymianek oraz słodką papryczkę. Wykładamy do miski i dekorujemy koperkiem.
3. Kaja Ciąpała
Zupa cebulowa „ Cebulowa Francja”
Zupa Dyniowa „Halloweenowy przysmak”
I Zupa cebulowa „ Cebulowa Francja”
Składniki:
-6 dużych cebul
-Łyżeczka oliwa do smaku
-Wino białe – ¾ szklanki
-3 szklanki wody
-Gałązka tymianku
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Przełożyć cebulę do garnka zostawiając patelnię ze smażenia.
Na patelnię po smażonej cebuli nalać wodę. Zagotować aby spód z podsmażonej cebuli na patelni odkleił się. Następnie wlać wodę do garnka z cebulą. Całość zagotować. Dodać przyprawy: pieprz, sól i posiekany tymianek. Gotować na małym ogniu stopniowo dolewając wino. Zagotować całość, aby wino się zredukowało. Gotową zupę wyłożyć na głęboki talerz.
II Zupa Dyniowa „Halloweenowy przysmak”
Składniki:
-Dynia - 300 g
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-Laska cynamonu
-Kardamon- 1 gwiazdka
-Goździki – 5-6 szt.
-¼ łyż sproszkowanego chili
-Śmietanka kremówka – 100 ml
-Woda -1/2 szklanki
-Słonecznik
Wykonanie:
Dynię upiec w piekarniku w temp. 200 C do miękkości. Wszystkie przyprawy (oprócz chili) rozbić w moździerzu. Następnie podsmażyć na patelni i dodać do dyni. Całość zmiksować ze śmietanką i dynią do kremowej konsystencji. Podawać na ciepło w głębokim talerzu.
4. Zosia Konarska
I Zupa cebulowa „Ekstra cebulowa”
II Krem z dyni „Rozgrzewająca dyniowa”
Składniki:
-6 małych cebul
-Sól do smaku
-1 mała karafka wina białe wytrwane
-300 ml bulionu
-Pieprz do smaku
-1 garść świeżego tymianku
-15 mln oliwy
Wykonanie :
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, a potem wrzucamy do garnka. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy 2 minuty. Stopniowo dolewamy wino i gotujemy 15 minut. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy na głęboki talerz, dodając tymianek.
II Krem z dyni „Rozgrzewająca dyniowa”
Składniki:
-Pół średniej dyni
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-Pół łyżeczki papryki słodkiej
-150 ml bulionu
-2 garście nasion słonecznika
-2 garście migdałów
Wykonanie:
Dynie obieramy ,wydrążamy pestki , kroimy dynię w kostki i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedzamy dynię na sitku. W kolejnym garnku gotujemy bulion, a gdy się zagotuje wrzucamy do niego ugotowaną dynię. Doprawiamy całość do smaku i miksujemy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Zupę wykładamy na głęboki talerz, posypujemy uprażonym słonecznikiem i płatkami migdałów.
5. Kornel Mazuruk
II Zupa cebulowa „Wyciskacz Łez”
II Krem z dyni „Słoneczna Dynia”
Składniki
Bulion:
-1,5l wody
-Nóżka z kurczaka
-3 marchewki
-1 mały seler,
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-Gałązka Tymianku
-Połowa pora
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Bulion
Warzywa kroimy, dodajemy pietruszkę i liście laurowe. Następnie całość zalewamy wodą Gotujemy minimum 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez sitko otrzymując czysty bulion.
Składniku do zupy:
-6 cebul
-200ml białego wina
Wykonanie
Cebule kroimy w pióra, następnie podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru Dodajemy cebulę i wino do gotowego bulionu. Całość gotujemy przez 30 minut, dodajemy przyprawy do smaku.
II Krem z dyni „Słoneczna Dynia”
Składniki:
-Woda 1,5l
-Połowa małej dyni
-3 marchewki
-1 imbir
-4 ząbki czosnku
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-Garść pestek słonecznika
Wykonanie:
Do gorącej wody wrzucamy pokrojone w kawałki dynię i marchewkę. Po 10 min dodajemy imbir oraz ząbki czosnku. Gotujemy przez 5 minut, następnie miksujemy i doprawiamy. Po nałożeniu na głęboki talerz, posypujemy pestkami słonecznika.
6. Julia Bednarczyk
I Ramen „Japoński rosół”
II Chłodnik litewski
I Ramen „Japoński rosół”
Składniki:
Bulion:
-1,5l wody
-Nóżka z kurczaka
-3 marchewki
-1 mały seler,
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-Gałązka tymianku
-Połowa pora
-Szczypta soli
-Szczypta pieprz
-Garść lubczyku
-4 ząbki czosnku
-Garść koperku
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy nóżki z kurczaka i pokrojone warzywa. Dodajemy pietruszkę, lubczyk, koperek i liście laurowe. Następnie całość zalewamy wodą. Gotujemy minimum 30 min. Po tym czasie odcedzamy przez sitko otrzymując czysty bulion i ugotowane mięso z kurczaka.
Ramen
-200g Makaronu ryżowego
-Jedno jajko
-Garść szczypiorku
-Ugotowane mięso z kurczaka
-Łyżka sosu sojowego ciemnego
-Tabasco
-Koncentrat pomidorowy
-2 główki czosnku
-Listki nori
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Do miski wlewamy sos sojowy ciemny, koncentrat pomidorowy
tabasco, sól i pieprz. Całość z miski dodajemy do odcedzonego bulionu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na głęboki talerz wykładamy makaron, układamy na nim mięso z kurczaka, listki norii i zalewamy ramenem.
II Chłodnik litewski
Składniki:
-Bulion warzywny - 140 ml
-3 średniej wielkości buraki
-100 ml Śmietanki 36
-Koperek
-Pół łyżeczki Soli
-Pół łyżeczki pieprzu
-Łyżeczka bazylii
-Garść szczypiorku
-2 Ziemniaki
-2 Ząbki czosnku
-100 ml jogurtu naturalnego
-1 Jajko
Wykonanie:
Buraki z ziemniakami ugotować na miękko, potem przełożyć do blendera i zmiksować ze śmietaną i jogurtem na końcu przelać do miski i wymieszać ze schłodzonym bulionem. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza, dodając jajko.
7. Ignacy Jabłoński
I Zupa Ramen
II Zupa cebulowa
I Zupa Ramen
Składniki: -Seler 1/2 -Marchew 1 -Korzeń pietruszki 1 -Natka pietruszki -0,5 kg mięsa drobiowego -100g mięsa wołowego -Sos sojowy 20 ml -Sos rybny 20 ml -Makaron ryżowy 200 g -3 jajka -Woda 1l -Kiełki fasoli
Wykonanie:
Ramen Seler, pietruszkę, marchew drobno pokroić , włożyć do garnka i zalać woda. Dodać mięso drobiowe i wołowe, całość zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 min na wolnym ogniu by uzyskać bulion. Ugotować makaron ryżowy, do wrzątku wrzucić trzy jajka na 3 min, tak aby żółtko było płynne. Do bulionu dodać sos rybny i sojowy. Przelać przez sitko. Bulion wlać do miseczki, dodać makaron. Na wierzch położy
jajko i wołowinę, dodać kiełki fasoli, posiekana marchew. II Zupa cebulowa
Składniki: -Seler 1/2 -Marchew 1 -1 Korzeń pietruszki -Garść natka pietruszki -0,5 kg mięsa drobiowego -50 g masła -0,5 kg cebuli -100 ml wina białego wytrawnego -100 ml piwa
Wykonanie: Seler, pietruszkę, marchew drobno pokroić , włożyć do garnka i zalać woda. Dodać mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 min na wolnym ogniu by uzyskać bulion. Posiekać cebulę w pióra, smażyć na maśle, aż uzyska zloty kolor. Dodać wino i piwo, zredukować. Dodać bulion, łyżkę maska i gotować około 5 min. Przelać gotową zupę do głębokiego talerza. Podawać z grzanką zapieczoną z serem w piekarniku.
8. Nadia Paździur
I Krem z pora
II Chłodnik Litewski
I Krem z pora
Bulion:
-3 sztuki udek z kurczaka
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-1 szt. pora
-2 duże marchewki
-Pół selera
-Liść laurowy
-1 L wody
Krem z pora:
-1 szt. Ziemniaka - 2 łyżki oliwy
-2 szt. pora
-200 ml bulionu
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Bulion:
Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy udka z kurczaka. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Krem z Pora
Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cieniutkie plasterki ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojony w paski por oraz zalewamy bulionem. Całość gotujemy do momentu redukcji ½ bulionu. Po tym czasie zawartość garnka przekładamy do blendera kielichowego, miksujemy i doprawiamy.
Krem przelewamy do miski i dekorujemy liściem pietruszki.
II Chłodnik Litewski
Składniki:
-1 szt. Średniego buraka
-10 łyżek kefiru
-Szczypta soli
-Szczypta pieprzu
-Garść koperku
-1 jajko (1/4 jajka na jedną porcję)
-Pół łyżki śmietany 18%
-100 ml bulionu
-2 Ziemniaki
Wykonanie:
Buraka i ziemniakami gotujemy na miękko. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy śmietaną, kefir, sól i pieprz. Całość miksujemy i mieszamy ze schłodzonym bulionem. Gotowy chłodnik przelewamy do głębokiego talerza, dodając jajko i posiekany koperek