Gabriel Nikolajdu-Kudła - Bujurdi z tradycyjnym chlebem

Gabriel Nikolajdu-Kudła.jpg
Gabriel Nikolajdu-Kudła.jpg

Chleb:

Mąka pszenna 450g drożdże 1 jajko 300 ml wody cukier sól

Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem , a w osobnej misce mieszamy mąkę sól i jajko , wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem smarujemy jajkiem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na 10 min a potem na 190 stopni na 20 min.

Bujurdi:

feta owczo kozia pomidory cebula czerwona oregano, bazylia oliwki, oliwa z oliwek pieprz

Podsmażamy cebulę, kładziemy warstwami pokrojone w plastry pomidora, fetę, pomidora i posypujemy oregano po czym zapiekamy pod przykryciem. Kiedy feta lekko zmięknie, wykładamy na talerz z sosem.

Dekorujemy i podajemy z chlebem

podziel się:

Pozostałe wiadomości