Maliny z serem kozim i bezą włoską
Maliny z serkiem kozim:
10 malin 200 g serka mascarpone 100 g serka koziego 50 g cukru pudru 1 gałązka posiekanego rozmarynu Krem cytrynowy:
6 żółtek 10 łyżek cukru Sok z 1 cytryny Skórka z 5 cytryn 500 g mascarpone
Beza włoska:
3 białka 230g cukru (200g i 30g) Szczypta soli
Solony karmel:
200 g cukru 100 g orzechów włoskich Sól do smaku
Do ozdoby:
Mięta
Przygotowanie:
Maliny z serem kozim: Serek mascarpone i ser kozi zmiksować w blenderze i dodać rozmaryn i cukier puder.
Przygotowanie bezy włoskiej: Do garnka wsypać 200 g cukru kryształu, dolać wody tyle, aby przykryła cukier i zagotować - do 118 stopni Celsjusza, gdy syrop będzie dochodził do temperatury 100 stopni zacząć ubijać białka z 30g cukru. Na koniec do ubitych białek dodać syrop cukrowy.
Przygotowanie solonego karmelu: Do garnka wsypać cukier i sól całość podgrzewać, aż do uzyskania gładkiego karmelu. Pod koniec dodać posiekane orzechy.
Przygotowanie kremu cytrynowego: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny i ucierać dalej. Dodać mascarpone i schłodzić całą masę.
Panna Cotta z flambirowanymi malinami
Składniki:
400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 40 g białej czekolady skórka z limonki 25 g żelatyny szczypta soli
Zagotować mleko wraz z resztą dodatków. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie, odsączyć i dodać gotującego się mleka. Odstawić do wystudzenia. Wlać do foremek.
Sos malinowy:
Maliny Cukier Brendy Sok z cytryny Maliny włożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, zamieszać, zalać brandy i podpalić.Kruszonka: 1 kostka masła 400 g posiekanych orzechów 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
Wszystkie składniki szybko wymieszać, schłodzić i zapiec na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, przez ok 30 min.