Ciemna strona mocy z tygryskami – Czarne tagliatelle z krewetkami
Składniki na makaron: 200 g mąki pszennej typ 450 2 całe jajka 2 żółtka oliwa z oliwek 5 g atramentu sepii sól
Składniki na sos: 3 krewetki 2 pęczki świeżej bazylii 2 + 2ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki oliwy + oliwa do marynaty i smażenia limonka 3 pomidory suszone z zalewy sól, pieprz papryczki chili i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagniatamy ciasto przy pomocy malaksera. Zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy na blacie miską, aby odpoczęło – przez około 10 minut. Następnie wałkujemy i kroimy w tagliatelle – przy pomocy noża lub maszynki do makaronów. Delikatnie obtaczamy w mące i odstawiamy do lekkiego przesuszenia. W tym czasie nastawiamy do zagotowania osoloną wodę w dużym garnku. Makaron gotujemy przez 3-5 minut tak, aby pozostał al dente. Krewetki oczyszczamy, a następnie marynujemy w odrobinie oliwy z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku oraz pieprzem i solą – odstawiamy na 20 minut. Smażymy z każdej strony do uzyskania różowego koloru. Bazylię, orzeszki, 3 łyżki oliwy, suszone pomidory, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką emulsję, a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem. Makaron wykładamy na talerz, na wierzch układamy krewetki, dekorujemy chili i pomidorkami koktajlowymi.