Składniki:
Beza:
6 białek 1 ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny
Ganasz czekoladowy:
200 ml śmietanki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej
Sos owocowy 1:
50 g mali 50 g borówek 50 g truskawek mięta łyżeczka cukru waniliowego Sok z pomarańczy Sok z limonki Sok z grejfruta
Sos owocowy 2:
50 g malin 50 g borówek 50 g jeżyn
Wykonanie:
Ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, po ubiciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wykładamy na papier pergaminowy okrągłe kółka i wstawiamy do piekarnika na 60 min w temp. 140-150 stopni. Wystudzona beze przekładamy ganaszem.
Rozpuszczamy czekoladę gorzka i mleczna razem w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu dodajemy śmietankę 30% i mieszamy aż do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki, aby zgęstniało.
Łączymy owoce z pierwszego sosu i blendujemy w mikserze dodajemy soki z owoców cytrusowych i miętę oraz łyżeczkę cukru waniliowego.
Łączymy owoce z drugiego sosu i miksujemy.
Do dekoracji używamy kwiatów jadalnych cukru pudru oraz ciemnego kakao.