Monika i Arkadiusz: Wół w gryce, czyli policzki wołowe z gryczotto

Wół w gryce
Wół w gryce
Składniki duszonej wołowiny:
  • 1 kg policzków wołowych50 g suszonych śliwek bez pestek
    • 2 duże cebule
      • 1 papryczka chilli
        • 20 gr imbiru 2 ząbki czosnku
          • 60 ml sosu sojowego
            • 20 ml octu balsamicznego
              • 0,5 litra wody lub bulionu grzybowego
                • 20 ml miodu
                  • 30 ml oleju
                    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
                        • sól i pieprz
                          Przygotowanie:

                          Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Obsmażamy policzki z każdej strony do przyrumienienia (jak steki). Obsmażone policzki przekładamy do garnka. Obieramy cebulę, czosnek i imbir i kroimy je w plastry. Papryczkę również kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy imbir, czosnek i cebulę i dodajemy do policzków. Dodajemy przyprawy, śliwki suszone, sos sojowy, ocet i bulion. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu ok. 3 godziny obracając policzki co godzinę. Gotową wołowinę kroimy w paski, na górze kładziemy duszoną cebulkę i dodajemy trochę sosu.

                          Składniki na gryczotto:
                          • 500-600 gr kaszy gryczanej prażonej300 gr pieczarek
                            • 50 g suszonych śliwek
                              • 30 gr suszonych podgrzybków lub borowików
                                • 2 cebule
                                  • łyżka papryki wędzonej
                                    • łyżka pieprzu czosnkowego
                                      • 30 ml oleju
                                        • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
                                          • 5-6 liści laurowych
                                            • 100 ml sosu sojowego
                                              • sól, pieprz
                                                • 30 gr masła
                                                  • natka pietruszki
                                                    • kilka ogórków kiszonych
                                                      Przygotowanie:

                                                      Suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w ciepłej około godzinę. Wodę z grzybów przefiltrowujemy przez sitko i dolewamy do niej świeżą, tak aby łącznie uzyskać ok. 2 litry. Do wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i gotujemy w niej grzyby około 30 min. (do uzyskania oczekiwanej miękkości). Cebulę kroimy w piórka, śliwki i pieczarki w paski. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki i smażymy chwilę do zeszklenia cebulki. Dodajemy kaszę gryczaną i dobrze mieszamy. Z wywaru z grzybami wyjmujemy liście i ziele angielskie. Śliwki suszone oraz część bulionu wraz z grzybami dodajemy do kaszy. Bulion dolewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji: aż kasza wypije go, jak przy robieniu risotto. Przed ostatnią porcją wody doprawiamy papryką wędzoną i pieprzem czosnkowym. Na koniec dodajemy masło i delikatnie wszystko mieszamy.Szatkujemy natkę pietruszki i dekorujemy risotto. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i podajemy jako dodatek.

                                                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                                      Ugotowani w parach, odcinek 11, Bydgoszcz
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości