Wąsata zielona pachta Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Wąsata zielona pachta
Wąsata zielona pachta

Sposób przygotowania:

  • Suszone pomidory oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.
    • Mieszamy z oliwą i przyprawami.
      • Powstała marynatą nacieramy krewetki.
        • Krewetki chowamy w szczelnym naczyniu i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
          • Do wywaru warzywnego dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
            • Przecedzamy zachowując wywar.
              • Groszek miksujemy z połową wywaru i przecieramy przez sito.
                • W osobnym naczyniu zagotowujemy śmietanę i dodajemy zmiksowany groszek rozrzedzając z resztą wywaru.
                  • Dodajemy łyżkę masła i doprawiamy
                    • Redukujemy na małym ogniu przez godzinę.
                      • Przed podaniem wyciągamy krewetki z lodówki.
                        • Krewetki smażymy na maśle przez 3 minuty.
                          • Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy łyżkę mascarpone, układamy krewetki z suszonymi pomidorami i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości