Międzynarodowe „party” w Warszawie!
- odcinek specjalny „Ugotowanych”
Kuchnia w międzynarodowym wydaniu, atrakcje z różnych stron świata, zwyczaje, o jakich krążą legendy i zupełnie nowe brzmienie języka polskiego. Odcinek specjalny „Ugotowanych” z udziałem obcokrajowców zapowiada się naprawdę smakowicie! Już 6 kwietnia przy jednym stole zasiądą: Kanadyjczyk, Rosjanka, Holender i Chinka. Zapraszamy do kulinarnej podróży z „Ugotowanymi” w cztery różne zakątki świata! Gwarantujemy dobrą zabawę i odpowiedzi na pytanie - co obcokrajowcy myślą o Polsce i Polakach!
Na pierwszy ogień surowych ocen konkurentów pójdzie Ricky Krzyżewski – Kanadyjczyk, od 13 lat mieszkający w Polsce, choć początkowo planował, że nie zabawi tu dłużej niż rok. Z zawodu Ricky jest nauczycielem języka angielskiego. Prywatnie natomiast lubi wyzwania, czego dowodem jest m.in. jego występ w „Mam talent!”, gdzie zaśpiewał piosenkę Elvisa Presleya. Teraz najwyraźniej przyszedł czas na „Ugotowanych”! Kolacja w jego kanadyjskim wydaniu wzbudzi wiele emocji wśród pozostałych gości. Głównie za sprawą tajemniczych i nieco dwuznacznych nazw potraw. W menu znajdą się m.in.: Indiański kurczak i … Ogon bobra!
Po Ricku przyjdzie czas na Marię Demidowską – Rosjankę, która po raz pierwszy przyjechała do Polski w 2001 roku na wymianę studencką. A kilka lat później przeprowadziła się tu na stałe. Pracuje, jako tłumacz i jest także instruktorką zumby. Oprócz miłości do tańca wyróżnia ją również bardzo niecodzienne hobby, jakim jest kolekcjonowanie wiewiórek. Maria, a dla przyjaciół Masza, twierdzi, że jest z natury podobna do wiewiórki, tzn. lubi robić zapasy. Podczas swojej kolacji Maria zechce zaprezentować rosyjską gościnność w pełnej krasie. Dlatego na jej stole w pierwszej kolejności pojawi się własnoręcznie wypiekany chleb z kawiorem!
Jako trzeci kulinarne wyzwanie podejmie Holender - Dick Bank. W Polsce mieszka od 17 lat i tu również rozwija swoją największą pasję, jaką jest latanie! Ma firmę, którą przewrotnie nazwał „Latającym Holendrem”. Swoją pasją spróbuje zarazić także bohaterów „Ugotowanych”! Ale zanim uraczy ich „latającą atrakcją”, zaprosi do stołu i poda: Zielony odrzutowiec, Cykoria z krainy wiatraków i nieco egzotycznie brzmiącą - Słodką depresję.
Na deser widzowie odcinka specjalnego „Ugotowanych” otrzymają przyjęcie „made in china” w wykonaniu Patrycji Zhang. Ostatnia gospodyni kolacji pochodzi z Chin, do Polski przyjechała na studia i tak została... Zawodowo zajmuje się dystrybucją odzieży z Chin do sklepów w Polsce. A prywatnie jest miłośniczką zakupów. Sama mówi o sobie, że „kocha zakupy zaraz po dzieciach, a zwłaszcza te po promocji”. Ale w menu przygotowanym przez Patrycję oszczędności nie widać. Na przystawkę zobaczymy - Blask Szanghaju, w ramach dania głównego Patrycja zaserwuje Mandaryńską improwizację, a na deser przygotuje Ogrodową mozaikę znad Jangcy.
Kto w tym międzynarodowym pojedynku kulinarnym znokautuje swoich konkurentów? Kto otrzyma premię za nadgodziny wypracowane w kuchni? Kto ma czarny pas w karaoke? A kto zostanie zwycięzcą odcinka specjalnego i szczęśliwym posiadaczem 5 tys.? Dowiemy się już 6 kwietnia! Zapraszamy do oglądania „Ugotowanych” w niecodziennym wydaniu!
Szósty odcinek Ugotowanych już 6 kwietnia w niedzielę o godz. 18.00!
Powtórka programu w każdą sobotę o godz. 12.50