W tym odcinku "Ugotowanych" do kulinarnej walki o 5 tysięcy złotych staną mieszkańcy Łodzi. Przez cztery łódzkie mieszkania przetoczy się prawdziwa burza emocji, a stołami wstrząsną cztery silne charaktery. Kto z tego trzęsienia wyjdzie cało?
W siódmym odcinku poznacie cztery osoby, które miały niewielkie szanse, żeby zaprosić się na obiad. Nigdy się nie widziały i nic o sobie nie wiedzą. Poznają się w domu Iwony Olejniczak – pierwszej uczestniczki i właścicielki firmy krawieckiej. Nowatorskie gołąbki, w jej wydaniu, będą próbowali przebić swoimi kulinarnymi pomysłami kolejni uczestnicy: Aleksandra Ziemińska-Stolarska – doktorantka Politechniki Łódzkiej, Dariusz Górnik – hodowca psów i kotów oraz Piotr Korczyński menadżer do spraw rozwoju w firmie farmaceutycznej.
Ponadto poznacie pomysły na oryginalne kompozycje smakowe. Na stole znajdą się między innymi: sandacz w sosie szafranowym, polędwiczki toruńskie, zupa rybna podana w misie chlebowej i deser muśnięty truskawką.
Kto okaże się najlepszym strategiem? Komu puszczą nerwy? Kto kogo pokocha, i kto komu zajdzie za skórę?