Bohaterowie pierwszego odcinka to chodzące indywidualności. Czy przypadną sobie do gustu? Kto z nich wygra tę kulinarną rywalizację i jakich użyje metod? Na "pierwszy ogień" idzie Warszawa!
Pierwsza bohaterka to Karolina - kreatywna i spontaniczna specjalistka ds. PR, jej daniem popisowym jest "kociołek", czyli mix różnych warzyw i mięs gotowanych na wolnym ogniu. Piotr - drugi uczestnik "Ugotowanych" jest tarocistą i nauczycielem tarota, jego pasją są samochody i muzyka. Najbliższe jego podniebieniu smaki pochodzą z kuchni indyjskiej. Trzeci z "gotujących" to Maciej - instruktor judo, zawodowo zajmujący się marketingiem. Jest miłośnikiem kuchni tajskiej, którą często serwuje znajomym. Czwartą uczestniczką programu jest Patrycja - miłośniczka opery i muzyki klasycznej. Kuchnia jest dla niej miejscem eksperymentów. Najchętniej przygotowuje potrawy kuchni śródziemnomorskiej.