Słoneczna inspiracja Artura Racickiego (Warszawa)

Składniki:

● 4 cukinie

● 150 g piersi z indyka

● 150 g komosy ryżowej

● 2 ząbki czosnku

● Suszone oregano

● Świeża bazylia

● 2 pomidory

● 2 kulki mozzarelli

● Sól

● Pieprz

● Oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

● Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

● Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy nasiona za pomocą łyżeczki.

● Cukinie doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy startym czosnkiem, oprószamy suszonym oregano i skrapiamy oliwą.

● Delikatnie nakłuwamy miąższ za pomocą widelca.

● Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do góry.

● Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.

● Komosę ryżową płuczemy i gotujemy przez 10 minut.

● Pierś z indyka kroimy w cienkie paski i dusimy w garnku przez kilka minut.

● Na podpieczonej cukinii ułożyć warstwami komosę, indyka oraz na przemian pomidora i mozzarellę.

● Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano.

● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut.

● Gotowe danie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.

Pozostałe wiadomości