Przysmak Chingis-Chana Fatimy Zblewskiej (Trójmiasto)

Przysmak Chingis-Chana
Przysmak Chingis-Chana

Sposób przygotowania:

  • Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
    • Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
      • Powstałą masą nacieramy mięso
        • Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
          • Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
            • Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
              • Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
                • Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
                  • Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
                    • Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
                      • Polewamy sosem truskawkowym.
                        • Dekorujemy roszponką i truskawkami.
                          • Podajemy z pokrojoną chałką.

                            Sos truskawkowy

                            • Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
                              • Gotujemy, aż powstanie karmel.
                                • Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
                                  • Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
                                    • Miksujemy na gładko.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości