Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka razem z orzechami mielimy w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze raz miksujemy.
- Wykładamy dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawiamy do lodówki.
- Mielimy orzechy laskowe wcześniej podprażone na pastę w melakserze: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniamy same orzechy, następnie wlewamy śmietankę i dalej miksujemy do uzyskania jak najbardziej gładkiej konsystencji.
- Na koniec dodajemy roztopioną mleczną czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do misy miksera wkładamy przemielony twaróg, dodajemy mascarpone i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy przez minutę.
- Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Kolejne jajko dodajemy, gdy to wcześniejsze będzie już połączone z masą.
- Następnie dodajemy masę z orzechów i czekolady. Całość mieszamy.
- Masę serową wykładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy przez 105 minut. Sernik wyjmujemy stopniowo z piekarnika i powoli studzimy.
- W garnku gotujemy śmietankę. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy roztapiając ją. Rozprowadzamy po wierzchu sernika. Boki oprószamy cukrem pudrem. Po ostudzeniu sernika wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
podziel się: