MACIEJ LERCEL
Przystawka
Zupa czerwono-żółta według receptury babci ze szczyptą nowoczesności
Składniki do żółtej zupy:
- 2 nieduże cebule
- 3 duże upieczone i obrane ze skórki żółte papryki
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 duża marchewka
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki do zupy czerwonej:
- puszka pomidorów
- koszyczek pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- cebula
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól/pieprz
- oliwa z oliwek
- grzanki czosnkowe
- świeża kolendra
- czerwony pieprz
- odrobina zredukowanego octu balsamicznego lub śmietanki 36%
Sposób przygotowania żółtej zupy:
Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, chili i cebulę siekamy drobno. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę oraz paprykę. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem i gotujemy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy.
Sposób przygotowania czerwonej zupy:
Czosnek, chili i cebulę drobno siekamy. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz pomidory z puszki, całość smażymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy bulion. Całość gotujemy, przyprawiając solą i pieprzem.
W jednej ręce trzymamy dzbanek z żółtą, a w drugiej z czerwona zupą. Nalewamy je z dwóch stron talerza, uważając przy tym, by zupy się nie zmieszały. Podajemy ze świeżą kolendrą, grzankami, czerwonym pieprzem oraz octem balsamicznym lub śmietanką.
Danie główne
Różowa kaczka z pomarańczowym sosem
czyli zawsze aktualna klasyka kuchni francuskiejSkładniki:
- 4 piersi kaczki
- 500 g ziemniaków
- 70 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki masła
- 2 pomarańcze
- sól/pieprz
Sos:
- 100 g cukru
- 100 ml octu balsamicznego
- 400 ml soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Z piersi kaczych odkrajamy nadmiar tłuszczu. Skórę nacinamy w kilku miejscach. Piersi solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut (krócej, jeśli chcemy mieć mięso bardziej krwiste; dłużej, jeśli chcemy mieć je bardziej wypieczone). W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Aby przygotować sos, karmelizujemy cukier, wrzucając go na rozgrzaną patelnię. Zalewamy go octem balsamicznym, gotujemy przez chwilę, a następnie dodajemy sok pomarańczowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolita konsystencję. Ugotowane ziemniaki miksujemy, dodajemy podgrzaną śmietankę i masło. Doprawiamy do smaku. Pomarańcze obieramy i wykrawamy ćwiartki owoców.
DeserKremowe miniserniczki z czekoladowym akcentem
czyli wariacja na temat krakowskiej tradycjiSkładniki:
- 120 g pełnoziarnistych herbatników
- 60 g miękkiego masła
- 3/4 kg zmielonego białego sera
- laska wanilii
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- truskawki do dekoracji
Sos czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 36%
- 12/15 papilotów na muffinki
Sposób przygotowania:
Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Ser mieszamy z ziarnkami wanilii, jajami i cukrem. Na dno papilotów nakładamy masę ciasteczkową, po czym przykrywamy ją masą serową. Miniserniczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzamy i wkładamy do lodówki.
Sposób przygotowania sosu:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miseczki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podajemy z truskawkami i gorącym sosem czekoladowym.
Autor: TVN