Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka

Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka
Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka

MACIEJ LERCEL

Przystawka

Zupa czerwono-żółta według receptury babci ze szczyptą nowoczesności

Składniki do żółtej zupy:

  • 2 nieduże cebule
  • 3 duże upieczone i obrane ze skórki żółte papryki
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki do zupy czerwonej:

  • puszka pomidorów
  • koszyczek pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól/pieprz
  • oliwa z oliwek
  • grzanki czosnkowe
  • świeża kolendra
  • czerwony pieprz
  • odrobina zredukowanego octu balsamicznego lub śmietanki 36%

Sposób przygotowania żółtej zupy:

Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, chili i cebulę siekamy drobno. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę oraz paprykę. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem i gotujemy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy.

Sposób przygotowania czerwonej zupy:

Czosnek, chili i cebulę drobno siekamy. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz pomidory z puszki, całość smażymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy bulion. Całość gotujemy, przyprawiając solą i pieprzem.

W jednej ręce trzymamy dzbanek z żółtą, a w drugiej z czerwona zupą. Nalewamy je z dwóch stron talerza, uważając przy tym, by zupy się nie zmieszały. Podajemy ze świeżą kolendrą, grzankami, czerwonym pieprzem oraz octem balsamicznym lub śmietanką.

Zupa czerwono- zółta
Zupa czerwono- zółta

Danie główne

Różowa kaczka z pomarańczowym sosem

czyli zawsze aktualna klasyka kuchni francuskiejSkładniki:

  • 4 piersi kaczki
  • 500 g ziemniaków
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • 2 pomarańcze
  • sól/pieprz

Sos:

  • 100 g cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 400 ml soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Z piersi kaczych odkrajamy nadmiar tłuszczu. Skórę nacinamy w kilku miejscach. Piersi solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut (krócej, jeśli chcemy mieć mięso bardziej krwiste; dłużej, jeśli chcemy mieć je bardziej wypieczone). W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Aby przygotować sos, karmelizujemy cukier, wrzucając go na rozgrzaną patelnię. Zalewamy go octem balsamicznym, gotujemy przez chwilę, a następnie dodajemy sok pomarańczowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolita konsystencję. Ugotowane ziemniaki miksujemy, dodajemy podgrzaną śmietankę i masło. Doprawiamy do smaku. Pomarańcze obieramy i wykrawamy ćwiartki owoców.

Różowa kaczka
Różowa kaczka

DeserKremowe miniserniczki z czekoladowym akcentem

czyli wariacja na temat krakowskiej tradycjiSkładniki:

  • 120 g pełnoziarnistych herbatników
  • 60 g miękkiego masła
  • 3/4 kg zmielonego białego sera
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 12/15 papilotów na muffinki

Sposób przygotowania:

Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Ser mieszamy z ziarnkami wanilii, jajami i cukrem. Na dno papilotów nakładamy masę ciasteczkową, po czym przykrywamy ją masą serową. Miniserniczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzamy i wkładamy do lodówki.

Sposób przygotowania sosu:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miseczki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podajemy z truskawkami i gorącym sosem czekoladowym.

Kremowe miniserniczki
Kremowe miniserniczki

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości