Zupa pacanów Marcina Rogowskiego (Kraków)

Zupa pacanów
Zupa pacanów

Sposób przygotowania:

Wywar

● Umyte mięsa kroimy w paski i zalewamy 1,5 litra wody.

● Warzywa obieramy, kroimy i dodaemy do mięsa.

● Dodajemy kilka liści laurowych i ziele angielskie.

● Gotujemy przez około 2 godziny.

● Wyjmujemy warzywa.

Zupa

● Posiekaną cebulę szklimy na maśle.

● Dodajemy czosnek i podsmażamy przez chwilę.

● Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko przesmażamy.

● Wlewamy do wywaru z mięsem i nadal gotujemy.

● Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy.

● Paski boczku smażymy razem z kiełbasą.

● Podsmażoną kiełbasę i boczek wrzycamy do zupy.

● Ogórki trzemy na grubej tarce.

● Starte ogórki podsmażamy na patelni, na której smażyła się kiełbasa.

● Odparowujemy wodę i dolewamy do zupy.

● Chwilę gotujemy

● Wlewamy sok z ogórków.

● Dodajemy oliwki oraz kapary.

● Dodajemy pieprz i plasterki cytryny.

● Zupę podajemy z kleksem śmietany i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości