Sposób przygotowania:
Wywar
● Umyte mięsa kroimy w paski i zalewamy 1,5 litra wody.
● Warzywa obieramy, kroimy i dodaemy do mięsa.
● Dodajemy kilka liści laurowych i ziele angielskie.
● Gotujemy przez około 2 godziny.
● Wyjmujemy warzywa.
Zupa
● Posiekaną cebulę szklimy na maśle.
● Dodajemy czosnek i podsmażamy przez chwilę.
● Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko przesmażamy.
● Wlewamy do wywaru z mięsem i nadal gotujemy.
● Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy.
● Paski boczku smażymy razem z kiełbasą.
● Podsmażoną kiełbasę i boczek wrzycamy do zupy.
● Ogórki trzemy na grubej tarce.
● Starte ogórki podsmażamy na patelni, na której smażyła się kiełbasa.
● Odparowujemy wodę i dolewamy do zupy.
● Chwilę gotujemy
● Wlewamy sok z ogórków.
● Dodajemy oliwki oraz kapary.
● Dodajemy pieprz i plasterki cytryny.
● Zupę podajemy z kleksem śmietany i posypujemy posiekaną natką pietruszki.