Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka
Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka

Sposób przygotowania:

Chleb pieczony

  • Płatki owsiane, margarynę i sól zalewamy 2 szklankami gorącej wody
  • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do drożdży dodajemy cukier i zalewamy ilością pozostałą ciepłą wodą
  • Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Mąkę wsypać do dużej miski
  • Do mąki dodajemy ostudzoną masę z płatkami i wyrośnięte drożdże.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

Zrywczatka

  • Serki rozgniatamy widelcem.
  • Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Śledzie z rodzynkami

  • Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki.
  • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  • Rodzynki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut
  • Namoczone rodzynki osuszamy.
  • Przygotowujemy litrowy słoik.
  • Na dnie słoika układamy warstwę pokrojonej cebuli, następnie warstwę rodzynek i śledzi.
  • W ten sposób zapełniamy cały słoik lekko ugniatając składniki.
  • Zalewamy do pełna olejem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Ogórki małosolne z mojego ogródka

  • Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
  • Przygotowujemy duży szklany słój.
  • Na dnie naczynia układamy połowę kopru, chrzanu i czosnku.
  • Układamy ogórki.
  • Przykrywamy resztą kopru, chrzanu i czosnku
  • Wsypujemy gorczycę.
  • Całość zalewamy gorącą wodą z solą.
  • Ogórki są gotowe już po 8-10 godzinach.
podziel się:

Pozostałe wiadomości