Sposób przygotowania:
Chleb pieczony
- Płatki owsiane, margarynę i sól zalewamy 2 szklankami gorącej wody
- Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do drożdży dodajemy cukier i zalewamy ilością pozostałą ciepłą wodą
- Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę wsypać do dużej miski
- Do mąki dodajemy ostudzoną masę z płatkami i wyrośnięte drożdże.
- Dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Zrywczatka
- Serki rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Śledzie z rodzynkami
- Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę.
- Rodzynki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut
- Namoczone rodzynki osuszamy.
- Przygotowujemy litrowy słoik.
- Na dnie słoika układamy warstwę pokrojonej cebuli, następnie warstwę rodzynek i śledzi.
- W ten sposób zapełniamy cały słoik lekko ugniatając składniki.
- Zalewamy do pełna olejem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Ogórki małosolne z mojego ogródka
- Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
- Przygotowujemy duży szklany słój.
- Na dnie naczynia układamy połowę kopru, chrzanu i czosnku.
- Układamy ogórki.
- Przykrywamy resztą kopru, chrzanu i czosnku
- Wsypujemy gorczycę.
- Całość zalewamy gorącą wodą z solą.
- Ogórki są gotowe już po 8-10 godzinach.
podziel się: