Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka Wandy Kwietniewskiej (Ikony lat 80-tych)

Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka
Zrywczatka i rodzynkowa zasadzka

Sposób przygotowania:

Chleb pieczony

  • Płatki owsiane, margarynę i sól zalewamy 2 szklankami gorącej wody
    • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
      • Do drożdży dodajemy cukier i zalewamy ilością pozostałą ciepłą wodą
        • Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
          • Mąkę wsypać do dużej miski
            • Do mąki dodajemy ostudzoną masę z płatkami i wyrośnięte drożdże.
              • Dokładnie mieszamy.
                • Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
                  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

                    Zrywczatka

                    • Serki rozgniatamy widelcem.
                      • Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
                        • Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

                          Śledzie z rodzynkami

                          • Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki.
                            • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
                              • Rodzynki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut
                                • Namoczone rodzynki osuszamy.
                                  • Przygotowujemy litrowy słoik.
                                    • Na dnie słoika układamy warstwę pokrojonej cebuli, następnie warstwę rodzynek i śledzi.
                                      • W ten sposób zapełniamy cały słoik lekko ugniatając składniki.
                                        • Zalewamy do pełna olejem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

                                          Ogórki małosolne z mojego ogródka

                                          • Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
                                            • Przygotowujemy duży szklany słój.
                                              • Na dnie naczynia układamy połowę kopru, chrzanu i czosnku.
                                                • Układamy ogórki.
                                                  • Przykrywamy resztą kopru, chrzanu i czosnku
                                                    • Wsypujemy gorczycę.
                                                      • Całość zalewamy gorącą wodą z solą.
                                                        • Ogórki są gotowe już po 8-10 godzinach.
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości