Sposób przygotowania:
- Cukier rozpuszczamy , aby uzyskać karmel.
- Ciepły karmel wylewamy na papier i studzimy.
- Wystudzony karmel kruszymy w blenderze razem z podpieczony orzechami laskowymi.
- Śliwki myjemy, drylujemy i obtaczamy w brązowym cukrze oraz cynamonie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy nim śliwki
- Śliwki posypujemy mieszanką karmelu i orzechów.
- Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
- Na wierz układamy gałkę lodów.
- Kostkę masła kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnie z jasnym dnem.
- Powoli podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania koloru bursztynowego. Podgrzane masło przelewamy do naczynia.
- Śmietanę i mleko wlewamy do garnka.
- Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
- Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty krem.
- Powstały krem zalewamy przestudzoną śmietaną z mlekiem.
- Masę przelewamy do garnka i dodajemy wcześniej palone masło.
- Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Odstawiamy do schłodzenia.
- Przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do mrożenia.
podziel się: