Żółte uzbrojenie Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Żółte uzbrojenie
Żółte uzbrojenie

Sposób przygotowania:

  • Cukier rozpuszczamy , aby uzyskać karmel.
  • Ciepły karmel wylewamy na papier i studzimy.
  • Wystudzony karmel kruszymy w blenderze razem z podpieczony orzechami laskowymi.
  • Śliwki myjemy, drylujemy i obtaczamy w brązowym cukrze oraz cynamonie.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy nim śliwki
  • Śliwki posypujemy mieszanką karmelu i orzechów.
  • Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  • Na wierz układamy gałkę lodów.
  • Kostkę masła kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnie z jasnym dnem.
  • Powoli podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania koloru bursztynowego. Podgrzane masło przelewamy do naczynia.
  • Śmietanę i mleko wlewamy do garnka.
  • Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  • Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty krem.
  • Powstały krem zalewamy przestudzoną śmietaną z mlekiem.
  • Masę przelewamy do garnka i dodajemy wcześniej palone masło.
  • Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  • Odstawiamy do schłodzenia.
  • Przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do mrożenia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości