Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny

Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny
Zöldbableves, langos z leczo i turo rudi, czyli wieczór węgierski Anny

ANNA BALCEWICZ-SZULADA

Przystawka

Zöldbableves

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

· 1/2 kg fasolki szparagowej

  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ewentualnie łyżeczka pasty paprykowej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Oczyszczoną, pokrojoną fasolkę gotujemy w ok. 2 litrach wody z całą cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą, przyprawą uniwersalną i pastą paprykową. Kiedy fasolka jest miękka, wyciągamy cebulę i dodajemy zasmażkę: 2 łyżki mąki smażymy na złoto na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną paprykę i zimną wodę. Do zupy dodajemy śmietanę i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i podajemy.

Zoldbableves
Zoldbableves

Danie główne

Langos z leczo

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut na wyrośnięcie ciasta

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek oleju/oliwy z oliwek
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml mleka
  • 100-300 ml wody
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • sos czosnkowy (czosnek, oliwka, woda)
  • tarty żółty ser
  • kwaśna śmietana
  • leczo (pomidory, papryka, kiełbasa)

Sposób przygotowania:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, żółtko i olej, dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Langos odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe z dodatkami według uznania.

Langos z leczo
Langos z leczo

Deser

Turo rudi Czas przygotowania: 25 minut + 30 minut mrożenia

Składniki:

  • 25 dag tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • sok z połówki cytryny

Polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ucieramy żółtko z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i ubijamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i sok z cytryny, miksujemy na gładką masę. Z masy serowej formujemy kulki lub paluszki. Wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem i kakao, dodajemy mleko. Zamrożone kulki lub paluszki moczymy w ciepłej polewie, wkładamy do lodówki. Podajemy zimne.

Turo rudi
Turo rudi

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości