ANNA BALCEWICZ-SZULADA
Przystawka
Zöldbableves
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
· 1/2 kg fasolki szparagowej
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 175 ml kwaśnej śmietany
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- ewentualnie łyżeczka pasty paprykowej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Oczyszczoną, pokrojoną fasolkę gotujemy w ok. 2 litrach wody z całą cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą, przyprawą uniwersalną i pastą paprykową. Kiedy fasolka jest miękka, wyciągamy cebulę i dodajemy zasmażkę: 2 łyżki mąki smażymy na złoto na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną paprykę i zimną wodę. Do zupy dodajemy śmietanę i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
Danie główne
Langos z leczo
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut na wyrośnięcie ciasta
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek oleju/oliwy z oliwek
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml mleka
- 100-300 ml wody
- olej do smażenia
Dodatki:
- sos czosnkowy (czosnek, oliwka, woda)
- tarty żółty ser
- kwaśna śmietana
- leczo (pomidory, papryka, kiełbasa)
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, żółtko i olej, dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Langos odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe z dodatkami według uznania.
Deser
Turo rudi Czas przygotowania: 25 minut + 30 minut mrożenia
Składniki:
- 25 dag tłustego twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- sok z połówki cytryny
Polewa:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Ucieramy żółtko z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i ubijamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i sok z cytryny, miksujemy na gładką masę. Z masy serowej formujemy kulki lub paluszki. Wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem i kakao, dodajemy mleko. Zamrożone kulki lub paluszki moczymy w ciepłej polewie, wkładamy do lodówki. Podajemy zimne.
Autor: TVN