Sposób przygotowania:
- Kroimy paprykę na ćwiartki i wkładamy pod grilla do piekarnika na około 7 minut. Opiekamy i ściągamy z niej skórę.
- Do robota kuchennego z wkładką siekającą wrzucamy : obraną i pociętą na mniejsze kawałki trawę cytrynową, chili, imbir, ząbki czosnku, liście kafiru, kolendrę oraz przygotowaną wcześniej paprykę i przecier pomidorowy. Całość siekamy.
- Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek i ponownie siekamy do uzyskania w miarę jednolitej pasty.
- Z tak przygotowanej pasty curry odkładamy 2 łyżki a pozostałą część wrzucamy na patelnię i dodajemy krewetki koktajlowe. Smażymy około 1-2 minuty i dodajemy mleczko kokosowe oraz groszek cukrowy.
- Całość dalej gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Marynujemy krewetki tygrysie w odłożonej wcześniej części pasty curry przez 10 minut.
- Wrzucamy krewetki razem z pastą na patelnię i podsmażamy z obu stron przez 1,5 minuty.
- Następnie przekładamy zawartość na 6 minut do piekarnika z opcją grillowania.
- W międzyczasie gotujemy wodę na ryż, stosując proporcję: 2 kubki wody na 1 kubek ryżu. Wodę lekko solimy, gdy zacznie się gotować wrzucamy ryż i gotujemy 8-10 min.
Sposób przygotowania:
- Ścieramy imbir na tarce o małych oczkach.
- Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy, posiekane na małe kawałki chili i mieszamy wszystko.
- Kładziemy na wierzch posiekaną kolendrę.
- Tniemy na długie wstęgi ogórka (pomijając pestki).
- Całość mieszamy dopiero przed podaniem.
podziel się: