„#zjedzmięskoakluseczkizostaw” Beata Andrzejewska

#zjedzmięskoakluseczkizostaw
#zjedzmięskoakluseczkizostaw

Sposób przygotowania:

Kluski

  • Upieczoną dynię odsączamy i przecinamy praską do ziemniaków.
  • Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną i mąkę ryżową, formujemy wałek z ciasta i tniemy na kluski.
  • Gotujemy w osolonej wodzie, przez 2 minuty.
  • Na patelni smażymy masło z czosnkiem i szałwią, dodajemy kluski i smażymy przez minutę.

Sznycle

  • Sznycle delikatnie rozbijamy dłonią, na każdy kładziemy kilka listków szałwii, przykrywamy szynką parmeńską i spinamy wykałaczką. Smażymy na maśle klarowanym po ok.2 minuty z każdej strony.
  • Na osobnej patelni smażymy na maśle szalotkę, dodajemy sól i wino.
  • Kilka minut przed podaniem, zalewamy sznycle sosem winno-szalotkowym, dosalamy do smaku.

Marchewki

  • Marchewki kroimy wzdłuż, oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem pudrem. Smażymy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości