Sposób przygotowania:
Kluski
- Upieczoną dynię odsączamy i przecinamy praską do ziemniaków.
- Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną i mąkę ryżową, formujemy wałek z ciasta i tniemy na kluski.
- Gotujemy w osolonej wodzie, przez 2 minuty.
- Na patelni smażymy masło z czosnkiem i szałwią, dodajemy kluski i smażymy przez minutę.
Sznycle
- Sznycle delikatnie rozbijamy dłonią, na każdy kładziemy kilka listków szałwii, przykrywamy szynką parmeńską i spinamy wykałaczką. Smażymy na maśle klarowanym po ok.2 minuty z każdej strony.
- Na osobnej patelni smażymy na maśle szalotkę, dodajemy sól i wino.
- Kilka minut przed podaniem, zalewamy sznycle sosem winno-szalotkowym, dosalamy do smaku.
Marchewki
- Marchewki kroimy wzdłuż, oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem pudrem. Smażymy.
podziel się: