Zimny okład Kamila Liedke (Poznań)

Zimny okład
Zimny okład
Deser

Zimny okład

Lody

Sposób przygotowania:

  • -Oddzielamy żółtka od białek.
    • -Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
      • -Dodajemy żółtka i mieszamy.
        • -Do masy jajecznej dodajemy pokruszone bezy.
          • -Na koniec dodajemy wcześniej ubitą śmietanę.
            • -Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
              • -Masę wylewamy do foremki wyłożonej natłuszczoną folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

                Pianka

                Sposób przygotowania:

                • -Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
                  • -Podczas ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru.
                    • -Ubitą śmietanę wstawiamy na 15 min do lodówki.
                      • -W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej, zależnie od preferencji smakowych).
                        • -Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę, mieszając za pomocą łyżki.
                          • -Powstałą piankę czekoladową podajemy z przygotowanymi wcześniej lodami
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości