Zimny okład
Lody
Sposób przygotowania:
- -Oddzielamy żółtka od białek.
- -Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
- -Dodajemy żółtka i mieszamy.
- -Do masy jajecznej dodajemy pokruszone bezy.
- -Na koniec dodajemy wcześniej ubitą śmietanę.
- -Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
- -Masę wylewamy do foremki wyłożonej natłuszczoną folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.
Pianka
Sposób przygotowania:
- -Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
- -Podczas ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru.
- -Ubitą śmietanę wstawiamy na 15 min do lodówki.
- -W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej, zależnie od preferencji smakowych).
- -Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę, mieszając za pomocą łyżki.
- -Powstałą piankę czekoladową podajemy z przygotowanymi wcześniej lodami
podziel się: