Zimny okład Kamila Liedke (Poznań)

Zimny okład
Zimny okład
Deser

Zimny okład

Lody

Sposób przygotowania:

  • -Oddzielamy żółtka od białek.
  • -Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  • -Dodajemy żółtka i mieszamy.
  • -Do masy jajecznej dodajemy pokruszone bezy.
  • -Na koniec dodajemy wcześniej ubitą śmietanę.
  • -Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
  • -Masę wylewamy do foremki wyłożonej natłuszczoną folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

Pianka

Sposób przygotowania:

  • -Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
  • -Podczas ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru.
  • -Ubitą śmietanę wstawiamy na 15 min do lodówki.
  • -W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej, zależnie od preferencji smakowych).
  • -Do rozpuszczonej czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę, mieszając za pomocą łyżki.
  • -Powstałą piankę czekoladową podajemy z przygotowanymi wcześniej lodami
podziel się:

Pozostałe wiadomości