Zimno-gorący sparing Ewy Brodnickiej (Warszawa)

Zimno-gorący sparing
Zimno-gorący sparing

Sposób przygotowania:

  • Z mąki masła, jajek ugniatamy ciasto.
    • 2/3 ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
      • Resztę ciasta wstawiamy do lodówki.
        • Jabłka kroimy drobno
          • Na ciasto ułożone na blasze kładziemy jabłka.
            • Ubijamy pianę z białek
              • Dodać ¾ szklanki cukru i szczyptę soli.
                • Pianę wykładamy na jabłka.
                  • Na pianę kruszymy pozostałą część ciasta (można skruszyć palcami lub na tarce)
                    • Nagrzewamy piekarnik do 180°C
                      • Po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę do 160°C
                        • Pieczemy około 45 minut.

                          Lody - Sposób przygotowania:

                          • Przygotowujemy trzy miski.
                            • W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
                              • Do żółtek dodajemy 50 g cukru i łyżkę wody.
                                • Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.
                                  • Białka ubijamy na sztywną pianę
                                    • Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy ponownie.
                                      • Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
                                        • Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie
                                          • Dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszkamy.
                                            • Na koniec rozcinamy ½ laskę wanilii i wyciągamy z niej nasiona
                                              • Nasiona dodajemy do masy.
                                                • Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin.
                                                  • Lody podajemy z ciastem.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości