Sposób przygotowania:
- Z mąki masła, jajek ugniatamy ciasto.
- 2/3 ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Resztę ciasta wstawiamy do lodówki.
- Jabłka kroimy drobno
- Na ciasto ułożone na blasze kładziemy jabłka.
- Ubijamy pianę z białek
- Dodać ¾ szklanki cukru i szczyptę soli.
- Pianę wykładamy na jabłka.
- Na pianę kruszymy pozostałą część ciasta (można skruszyć palcami lub na tarce)
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę do 160°C
- Pieczemy około 45 minut.
Lody - Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy trzy miski.
- W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
- Do żółtek dodajemy 50 g cukru i łyżkę wody.
- Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy ponownie.
- Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie
- Dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszkamy.
- Na koniec rozcinamy ½ laskę wanilii i wyciągamy z niej nasiona
- Nasiona dodajemy do masy.
- Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin.
- Lody podajemy z ciastem.
podziel się: