Zimno-gorący sparing Ewy Brodnickiej (Warszawa)

Zimno-gorący sparing
Zimno-gorący sparing

Sposób przygotowania:

  • Z mąki masła, jajek ugniatamy ciasto.
  • 2/3 ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Resztę ciasta wstawiamy do lodówki.
  • Jabłka kroimy drobno
  • Na ciasto ułożone na blasze kładziemy jabłka.
  • Ubijamy pianę z białek
  • Dodać ¾ szklanki cukru i szczyptę soli.
  • Pianę wykładamy na jabłka.
  • Na pianę kruszymy pozostałą część ciasta (można skruszyć palcami lub na tarce)
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  • Po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę do 160°C
  • Pieczemy około 45 minut.

Lody - Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy trzy miski.
  • W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
  • Do żółtek dodajemy 50 g cukru i łyżkę wody.
  • Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy ponownie.
  • Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie
  • Dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszkamy.
  • Na koniec rozcinamy ½ laskę wanilii i wyciągamy z niej nasiona
  • Nasiona dodajemy do masy.
  • Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin.
  • Lody podajemy z ciastem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości