Sposób przygotowania:
- W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
- Dodajemy marchew, cukier, pieprz i sól.
- Dusimy aż warzywa będą miękkie.
- Blendujemy.
- Do miazgi dodajemy świeży czosnek i lekko podsmażamy całość.
- Dolewamy bulion warzywny, pomidory i część bazylii.
- Gotujemy 60 minut na małym ogniu.
- Ponownie blendujemy.
- Cedzimy zupę, tak, aby na sitku pozostały tylko pestki z pomidorów. Dorzucamy resztę posiekanej bazylii i zagotowujemy na małym ogniu. Podajemy z listkiem bazylii.
Sposób przygotowania:
- W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
- Dodajemy szpinak i gotujemy 2-3 minuty.
- Dodajemy sól, pieprz i czosnek.
- Lekko podsmażamy.
- Wlewamy bulion tak aby zakrył szpinak, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku.
- Gotujemy maksymalnie 10 minut.
- Blendujemy.
- Podajemy na gorąco. W oddzielnych naczyniach podajemy śmietanę 18% i śmietankę 36%
podziel się: