„Zielone na czerwonym” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

Dwa kolory
Dwa kolory

Sposób przygotowania:

  • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
  • Dodajemy marchew, cukier, pieprz i sól.
  • Dusimy aż warzywa będą miękkie.
  • Blendujemy.
  • Do miazgi dodajemy świeży czosnek i lekko podsmażamy całość.
  • Dolewamy bulion warzywny, pomidory i część bazylii.
  • Gotujemy 60 minut na małym ogniu.
  • Ponownie blendujemy.
  • Cedzimy zupę, tak, aby na sitku pozostały tylko pestki z pomidorów. Dorzucamy resztę posiekanej bazylii i zagotowujemy na małym ogniu. Podajemy z listkiem bazylii.

Sposób przygotowania:

  • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
  • Dodajemy szpinak i gotujemy 2-3 minuty.
  • Dodajemy sól, pieprz i czosnek.
  • Lekko podsmażamy.
  • Wlewamy bulion tak aby zakrył szpinak, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku.
  • Gotujemy maksymalnie 10 minut.
  • Blendujemy.
  • Podajemy na gorąco. W oddzielnych naczyniach podajemy śmietanę 18% i śmietankę 36%
podziel się:

Pozostałe wiadomości