„Zielona Krowa na polu ryżowym” Christopher Siemieński

Zielona krowa na polu ryżowym
Zielona krowa na polu ryżowym

Sposób przygotowania:

  • Do blendera wrzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, papryczki chili (bez ogonka), czarny pieprz w ziarnach, pęczek kolendry, trawę cytrynową, sól, kmin rzymski, mieloną kolendrę, galangal, pastę krewetkową, mielony turmeric, oliwę. Blendujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
  • Do woka wlewamy małą puszkę mleka kokosowego. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy 3-6 łyżek pasty (im więcej pasty tym ostrzejsze będzie danie) i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy wołowinę, mieszamy i gotujemy 15 minut, następnie wlewamy dużą puszkę mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy liście kafiru i sos rybny. Gotujemy przez 30-45 minut na małym ogniu.
  • Podawać z ryżem basmati.
podziel się:

Pozostałe wiadomości