Żebranina Pawła Kozakiewicza (Kraków)

Żebranina
Żebranina

Żeberka w miodzie - Sposób przygotowania:

  • Do miodu wciskamy czosnek.
  • Dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, sos sojowy i ostrygowy oraz kilka ziarenek goździków.
  • Przygotowaną marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
  • Po zamarynowaniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180-200°C

Żeberka z pomidorami - Sposób przygotowania:

  • Przecier pomidorowy mieszamy z musztardą.
  • Dodajemy zioła prowansalskie oraz listek laurowy i ziele angielskie.
  • Marynatę mieszamy z żeberkami i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
  • Zamarynowane żeberka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180-200°C

Ziemniaki - Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki myjemy i obieramy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
  • Odcedzamy.
  • Po odparowaniu wody kroimy ziemniaki na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą.
  • Pieczemy w piekarniku przez około 12-30 minut w temperaturze 180-200°C

Surówka - Sposób przygotowania:

  • Kapustę siekamy i posypujemy niewielką ilością soli.
  • Odstawiamy, aby puściła sok.
  • Obieramy marchew oraz kalarepę i ścieramy na tarce.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Po pokrojeniu cebulę posypujemy solą odstawiamy na około 10 minut, aż zmięknie i puści sok.
  • Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem.
  • Doprawiamy pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości