Żeberka w miodzie - Sposób przygotowania:
- Do miodu wciskamy czosnek.
- Dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, sos sojowy i ostrygowy oraz kilka ziarenek goździków.
- Przygotowaną marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
- Po zamarynowaniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180-200°C
Żeberka z pomidorami - Sposób przygotowania:
- Przecier pomidorowy mieszamy z musztardą.
- Dodajemy zioła prowansalskie oraz listek laurowy i ziele angielskie.
- Marynatę mieszamy z żeberkami i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
- Zamarynowane żeberka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180-200°C
Ziemniaki - Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy i obieramy.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Odcedzamy.
- Po odparowaniu wody kroimy ziemniaki na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą.
- Pieczemy w piekarniku przez około 12-30 minut w temperaturze 180-200°C
Surówka - Sposób przygotowania:
- Kapustę siekamy i posypujemy niewielką ilością soli.
- Odstawiamy, aby puściła sok.
- Obieramy marchew oraz kalarepę i ścieramy na tarce.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Po pokrojeniu cebulę posypujemy solą odstawiamy na około 10 minut, aż zmięknie i puści sok.
- Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem.
- Doprawiamy pieprzem.
podziel się: