Ciasto - Sposób przygotowania:
- Do mąki dodajemy żółtko, wodę oraz sól i ugniatamy
- W trakcie ugniatania dodajemy oliwę z oliwek w takiej ilości, aby ciasto uzyskało konsystencję plasteliny
- Rozwałkowujemy placek grubości 2mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki
- Wypełniamy farszem
- Gotujemy 3 minuty, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła ghee
- Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką.
Nadzienia:
Kasza jaglana i brokuły
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną moczymy w zimnej wodzie z dwoma łyżkami octu winnego przez 3-4 godziny przed ugotowaniem
- Następnie płuczemy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody
- Kaszę gotujemy 15 minut pod przykryciem.
- Gotujemy brokuły
- Cebulę smażymy na maśle ghee.
- Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną z kurkumą
- Solimy do smaku
Bób i kasza gryczana
Sposób przygotowania:
- Płuczemy kaszę gryczaną i wrzucamy do 250ml gotującej się osolonej wody
- Kaszę gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem
- Ugotowany i obrany bób miksujemy przy użyciu blendera
- Mieszamy z kaszą gryczaną i startym parmezanem
- Masę podsmażamy na maśle ghee
- Dodajemy sól do smaku
Szpinak i orzechy brazylijskie
Sposób przygotowania:
- Szpinak myjemy i kroimy
- W garnku podsmażamy na maśle ghee czosnek przeciśnięty przez praskę
- Dodaj szpinak ze szczyptą soli i gotuj do miękkości (5-10 minut)
- Na koniec dodajemy zmielone orzechy
Soczewica i suszone pomidory
Sposób przygotowania:
- Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek octu
- Po namoczeniu płuczemy zimną wodą
- Gotujemy w wodzie z dodatkiem kminu w proporcji 1:3 (szklanka soczewicy na trzy szklanki wody)
- Gdy w garnku pojawi się piana zdejmujemy ją łyżką
- Gotuj bez przykrycia 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy sól
- Ugotowaną soczewicę miksujemy z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów i ziół
- Masę smażymy na patelni z dodatkiem masła ghee oraz zmielonego sezamu
Ruskie
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła ghee
- Mieszamy z ugniecionym twarogiem i podsmażoną cebulą
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
podziel się: