Zdrowo nadziani Dagmary Skalskiej (Śląsk)

Zdrowo nadziani
Zdrowo nadziani

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Do mąki dodajemy żółtko, wodę oraz sól i ugniatamy
  • W trakcie ugniatania dodajemy oliwę z oliwek w takiej ilości, aby ciasto uzyskało konsystencję plasteliny
  • Rozwałkowujemy placek grubości 2mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki
  • Wypełniamy farszem
  • Gotujemy 3 minuty, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła ghee
  • Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką.

Nadzienia:

Kasza jaglana i brokuły

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną moczymy w zimnej wodzie z dwoma łyżkami octu winnego przez 3-4 godziny przed ugotowaniem
  • Następnie płuczemy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody
  • Kaszę gotujemy 15 minut pod przykryciem.
  • Gotujemy brokuły
  • Cebulę smażymy na maśle ghee.
  • Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną z kurkumą
  • Solimy do smaku

Bób i kasza gryczana

Sposób przygotowania:

  • Płuczemy kaszę gryczaną i wrzucamy do 250ml gotującej się osolonej wody
  • Kaszę gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem
  • Ugotowany i obrany bób miksujemy przy użyciu blendera
  • Mieszamy z kaszą gryczaną i startym parmezanem
  • Masę podsmażamy na maśle ghee
  • Dodajemy sól do smaku

Szpinak i orzechy brazylijskie

Sposób przygotowania:

  • Szpinak myjemy i kroimy
  • W garnku podsmażamy na maśle ghee czosnek przeciśnięty przez praskę
  • Dodaj szpinak ze szczyptą soli i gotuj do miękkości (5-10 minut)
  • Na koniec dodajemy zmielone orzechy

Soczewica i suszone pomidory

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek octu
  • Po namoczeniu płuczemy zimną wodą
  • Gotujemy w wodzie z dodatkiem kminu w proporcji 1:3 (szklanka soczewicy na trzy szklanki wody)
  • Gdy w garnku pojawi się piana zdejmujemy ją łyżką
  • Gotuj bez przykrycia 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy sól
  • Ugotowaną soczewicę miksujemy z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów i ziół
  • Masę smażymy na patelni z dodatkiem masła ghee oraz zmielonego sezamu

Ruskie

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła ghee
  • Mieszamy z ugniecionym twarogiem i podsmażoną cebulą
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
podziel się:

Pozostałe wiadomości