Sposób przygotowania:
- Bułki namaczamy w wodzie.
- Piersi z kurczaka i wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki.
- Natki pietruszki siekamy.
- Bułki odsączamy z wody.
- Składniki farszu łączymy.
- Dodajemy masło
- Mielimy.
- Gotowy farsz doprawiamy według uznania.
- Do farszu dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.
- Mięso kaczki myjemy i osuszamy.
- Faszerujemy kaczkę i zszywamy za pomocą nici.
- Kaczkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 godziny.
- Ziemniaki młode obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Kapustę siekamy i sparzamy wrzątkiem.
- Posiekaną kapustę gotujemy.
- Do gotującej się kapusty dodajemy śliwki kalifornijskie, miód i goździki.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dolewamy kieliszek wina i dusimy przez chwilę pod przykryciem.
- Pieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami i kapustą.
podziel się: