Sposób przygotowania:
- Doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
- Wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smażymy, aż mięso zacznie się karmelizować (ma być lekko chrupiące). Ściągamy mięso z patelni i odsączamy na sitku z tłuszczu.
- Odkładamy mięso na bok i przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
- Siekamy imbir, czosnek i chili.
- Wlewamy na patelnię olej sezamowy i wrzucamy imbir, czosnek i chili i smażymy na średnim ogniu.
- Dodajemy brązowy cukier, chwilę smażymy i wrzucamy z powrotem mięso.
- Doprawiamy sosem rybnym.
- Dodajemy skórkę z limonki i sok z ¼ limonki.
- Na koniec wrzucamy dymkę.
- Mięso zestawiamy z ognia.
- Gotowe mięso nakładamy na liść sałaty rzymskiej i skrapiamy gotowym sosem.
Sos:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki przygotowane do sosu.
podziel się: