„Zaszczepiona pasja” Filip Zdrojewski

Zaszczepiona pasja
Zaszczepiona pasja

Sposób przygotowania:

  • Doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
  • Wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i smażymy, aż mięso zacznie się karmelizować (ma być lekko chrupiące). Ściągamy mięso z patelni i odsączamy na sitku z tłuszczu.
  • Odkładamy mięso na bok i przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Siekamy imbir, czosnek i chili.
  • Wlewamy na patelnię olej sezamowy i wrzucamy imbir, czosnek i chili i smażymy na średnim ogniu.
  • Dodajemy brązowy cukier, chwilę smażymy i wrzucamy z powrotem mięso.
  • Doprawiamy sosem rybnym.
  • Dodajemy skórkę z limonki i sok z ¼ limonki.
  • Na koniec wrzucamy dymkę.
  • Mięso zestawiamy z ognia.
  • Gotowe mięso nakładamy na liść sałaty rzymskiej i skrapiamy gotowym sosem.

Sos:

  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki przygotowane do sosu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości