Zapasy w trójkącie Jarka Kowalczyka (Poznań)

Zapasy w trójkącie
Zapasy w trójkącie

Sposób przygotowania:

Terrina

  • Z pałek kurczaka obieramy mięso.
  • Obrane mięso blendujemy z mięsem z piersi kurczaka.
  • Grzyby moczymy.
  • Namoczone grzyby gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
  • Dodajemy do mięsa i ponownie blendujemy.
  • Do masy dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól.
  • Powstałą masę wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 140°C przez półtorej godziny.
  • Gotową terrinę kroimy na 3-centymetrowe plastry, a nastepnie w trókąty.

Tost migdałowy

  • Na patelni rozgrzewamy olej migdałowy z oliwą z oliwek.
  • Pieczywo tostowe podpiekamy, aż nabierze rumianego koloru.
  • Soli do smaku.
  • Gotowe pieczywo kroimy w trójkąty.

Ziemia oliwna

  • Czarne oliwki bez pestek układamy na blasze i pieczemy w temperturze 180°C przez 20-30 minut.
  • Powstałą "ziemią" posypujemy talerz.
  • Danie dekorujemy oliwą truflową.
podziel się:

Pozostałe wiadomości