Sposób przygotowania:
Terrina
- Z pałek kurczaka obieramy mięso.
- Obrane mięso blendujemy z mięsem z piersi kurczaka.
- Grzyby moczymy.
- Namoczone grzyby gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
- Dodajemy do mięsa i ponownie blendujemy.
- Do masy dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól.
- Powstałą masę wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 140°C przez półtorej godziny.
- Gotową terrinę kroimy na 3-centymetrowe plastry, a nastepnie w trókąty.
Tost migdałowy
- Na patelni rozgrzewamy olej migdałowy z oliwą z oliwek.
- Pieczywo tostowe podpiekamy, aż nabierze rumianego koloru.
- Soli do smaku.
- Gotowe pieczywo kroimy w trójkąty.
Ziemia oliwna
- Czarne oliwki bez pestek układamy na blasze i pieczemy w temperturze 180°C przez 20-30 minut.
- Powstałą "ziemią" posypujemy talerz.
- Danie dekorujemy oliwą truflową.
podziel się: