Sposób przygotowania:
Zupa
● Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar.
● Por siekamy drobno i podsmażamy na maśle wraz z czosnkiem i chili.
● Do podsmażonego pora dodajemy serki oraz odrobinę lubczyku.
● Wywar z warzyw przecedzamy i dodajemy do powstałej masy z serków.
● Całość gotujemy przez chwilę.
● Czekamy, aż odparuje i blendujemy.
Wafel
● Ciasto francuskie dzielimy na dwie części.
● Jedną część delikatnie nacinamy na skos, aby uzyskać efekt kratki.
● Ciasto posypujemy solą morską i pieprzem.
● Obie części ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
● Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
● Mięso smażymy na patelni.
● W trakcie smażenia dodajemy odrobinę słodkiej papryki.
● Usmażone mięso zdejmujemy z ognia.
● Chwilę studzimy i dodajemy starty ser.
● Powstałym farszem przekładamy upieczone ciasto francuskie.
● Część ciasta naciętą na wzór kratki układamy na górze.
● W głębokim talerzu układamy wafel z ciasta francuskiego i delikatnie zalewamy zupą.
● Danie ozdabiamy liśćmi kolendry.