Sposób przygotowania:
- Przepiórki myjemy nacieramy solą i przyprawami ( kolendrę i gorczycę należy rozgnieść moździerzu), do środka przepiórek wkładamy obrane cząstki jabłek i gałązki macierzanki.
- Całe przepiórki ściśle owijamy liśćmi chrzanu i nitką aby się nie rozwijały. Najlepiej aby ptaki były owinięte dwiema a nawet trzema warstwami liści.
- Tak przygotowane pakunki owijamy wyrobioną gliną ( tzn. gliną o konsystencji ciasta lub plasteliny).
- Odkładamy na kilka godzin aby glina podeschła, ponieważ zbyt mokra pęka w ognisku i zawartość może ulec spaleniu.
- Do tak przygotowanych przepiórek możemy podać ugotowaną na sypko wykę lub kaszę
jaglaną i sałatką z: rdestu wężownika, podagrycznika, gwiazdnicy pospolitej, ogórka świeżego polaną sosem z oleju orzechowego i octu jabłkowego, sól do smaku.
podziel się: