„Z tej samej gliny” Marika Grzelak

Z tej samej gliny
Z tej samej gliny

Sposób przygotowania:

  • Przepiórki myjemy nacieramy solą i przyprawami ( kolendrę i gorczycę należy rozgnieść moździerzu), do środka przepiórek wkładamy obrane cząstki jabłek i gałązki macierzanki.
  • Całe przepiórki ściśle owijamy liśćmi chrzanu i nitką aby się nie rozwijały. Najlepiej aby ptaki były owinięte dwiema a nawet trzema warstwami liści.
  • Tak przygotowane pakunki owijamy wyrobioną gliną ( tzn. gliną o konsystencji ciasta lub plasteliny).
  • Odkładamy na kilka godzin aby glina podeschła, ponieważ zbyt mokra pęka w ognisku i zawartość może ulec spaleniu.
  • Do tak przygotowanych przepiórek możemy podać ugotowaną na sypko wykę lub kaszę

jaglaną i sałatką z: rdestu wężownika, podagrycznika, gwiazdnicy pospolitej, ogórka świeżego polaną sosem z oleju orzechowego i octu jabłkowego, sól do smaku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości