Z salsą jej do twarzy Oli i Romana (Warszawa)

Z salsą jej do twarzy
Z salsą jej do twarzy

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy drobno.
  • Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Buraki obieramy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 210 °C, aż będą miękkie.
  • Uda indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Mięso obsypujemy równomiernie solą z obu stron i lekko wcieramy.
  • Polewamy niewielką ilością oleju.
  • Pod mięsem układamy równomiernie suszone owoce.
  • Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
  • Upieczone buraki kroimy w drobną kostkę.
  • Dodajemy pokrojone szalotki i listki kolendry.
  • Do powstałej salsy dodajemy kilka kropel oleju.
  • Przygotowane uda indyka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 °C.
  • Zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy przez 1 godzinę.
  • Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę
  • Dzielimy na 4 części.
  • Jedną część ziemniaków wyjmujemy.
  • W powstałą przestrzeń dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i dokładnie mieszamy.
  • Z powstałej masy lepimy niewielkie kulki, w których robimy dziurki.
  • Powstałe kluski śląskie wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Żurawinę w dżemie umieszczamy w miseczce.
  • Do żurawiny dodajemy 50 ml wina i listki mięty.
  • Danie podajemy z sosem powstałym podczas pieczenia oraz suszonymi owocami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości