Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy drobno.
- Gotujemy w osolonej wodzie.
- Buraki obieramy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 210 °C, aż będą miękkie.
- Uda indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Mięso obsypujemy równomiernie solą z obu stron i lekko wcieramy.
- Polewamy niewielką ilością oleju.
- Pod mięsem układamy równomiernie suszone owoce.
- Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
- Upieczone buraki kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy pokrojone szalotki i listki kolendry.
- Do powstałej salsy dodajemy kilka kropel oleju.
- Przygotowane uda indyka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 °C.
- Zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy przez 1 godzinę.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę
- Dzielimy na 4 części.
- Jedną część ziemniaków wyjmujemy.
- W powstałą przestrzeń dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy lepimy niewielkie kulki, w których robimy dziurki.
- Powstałe kluski śląskie wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Żurawinę w dżemie umieszczamy w miseczce.
- Do żurawiny dodajemy 50 ml wina i listki mięty.
- Danie podajemy z sosem powstałym podczas pieczenia oraz suszonymi owocami.
podziel się: