Z salsą jej do twarzy Oli i Romana (Warszawa)

Z salsą jej do twarzy
Z salsą jej do twarzy

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy drobno.
    • Gotujemy w osolonej wodzie.
      • Buraki obieramy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 210 °C, aż będą miękkie.
        • Uda indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego.
          • Mięso obsypujemy równomiernie solą z obu stron i lekko wcieramy.
            • Polewamy niewielką ilością oleju.
              • Pod mięsem układamy równomiernie suszone owoce.
                • Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
                  • Upieczone buraki kroimy w drobną kostkę.
                    • Dodajemy pokrojone szalotki i listki kolendry.
                      • Do powstałej salsy dodajemy kilka kropel oleju.
                        • Przygotowane uda indyka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 °C.
                          • Zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy przez 1 godzinę.
                            • Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę
                              • Dzielimy na 4 części.
                                • Jedną część ziemniaków wyjmujemy.
                                  • W powstałą przestrzeń dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i dokładnie mieszamy.
                                    • Z powstałej masy lepimy niewielkie kulki, w których robimy dziurki.
                                      • Powstałe kluski śląskie wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na wierzch.
                                        • Żurawinę w dżemie umieszczamy w miseczce.
                                          • Do żurawiny dodajemy 50 ml wina i listki mięty.
                                            • Danie podajemy z sosem powstałym podczas pieczenia oraz suszonymi owocami.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości