Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Białka starannie oddzielamy od żółtek.
- Białka miksujemy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę.
- Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia.
- Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Całość mieszam łyżką.
- Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką.
- Tortownicę smarujemy margaryną lub masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy łyżką i pieczemy50 - 55 minut w temperaturze 175 °C do suchego patyczka.
- Po 5 minutach od upieczenia zdejmujemy obręcz, biszkopt wykładamy do góry nogami na papier do pieczenia.
- Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
- Zimny biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Tort:
- W misce ucieramy miękkie masło z ½ szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na puch.
Dodajemy budyń i ew. 2 łyżki mleka (gdy masa jest zbyt gęsta) i miksujemy. Uwaga: budyń na krem ma być bardzo gęsty, trzeba go tylko
- podgrzewać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Budyń ma być przestudzony.
- Następnie dodajemy masę krówkową i znów miksujemy, aż krem będzie gładki.
- Biszkopt dzielimy na trzy części.
- Kładziemy pierwszy na tortownicy, nasączamy herbatą (ew. z rumem), na to kładziemy krem, dżem porzeczkowy i znowu biszkopt, krem, dżem, biszkopt (za każdym razem nasączamy biszkopt).
- Na końcu dekoruję tort kremem zarówno z wierzchu, jak i boki tortu.
- W zimnym metalowym naczyniu na wolnych obrotach miksera, miksujemy śmietankę 30% na bitą śmietanę (około 5 min), w między czasie dodaję 1/3 szklanki cukru pudru.
- Ozdabiamy tort bitą śmietaną, wiśniami lub truskawkami i wstawiamy tort na całą noc do lodówki.
podziel się: