Sposób przygotowania:
● Od filetów z łososia odcinamy skórę.
● Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.
● Do szerokiego naczynia wlewamy sok ananasowy.
● Dodajemy imbir i mieszamy.
● Do powstałej marynaty wkładamy filety łososia.
● Odstawiamy na 1 godzinę.
● Po pewnym czasie przewracamy filety na drugą stronę.
● Smażymy z dwóch stron na patelni grillowej.
● Ananasa kroimy w plastry i smarujemy syropem klonowym
● Grillujemy na patelni grillowej przez 3 minuty.
● Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki
● Filety łososia układamy na plastrach ananasa i polewamy sosem.
● Podajemy z ugotownym brokułem.
Sos
● Cebulę i czosnek siekamy drobno.
● W garnku rozgrzewamy oliwę.
● Na oliwie szklimy cebulę i czosnek.
● Dodajemy ocet, sok ananasowy, whisky, sos sojowy, cukier i paprykę.
● Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
● Pod koniec gotowania masło oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.