Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy na cztery równe kawałki.
- Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
- Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
- Dokładnie mieszamy
- Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
- Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
- Gotujemy około 10 minut.
- Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
- Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
- Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
- Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
- Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
- Na talerzu układamy szparagi.
- Na szparagach kładziemy łososia.
- Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.
podziel się: