Yaki? Norweski! Roberta Podsiadły (Kielce)

Yaki? Norweski!
Yaki? Norweski!

Sposób przygotowania:

  • Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Kroimy na cztery równe kawałki.
  • Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
  • Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
  • Dokładnie mieszamy
  • Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
  • Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
  • Gotujemy około 10 minut.
  • Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
  • Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
  • Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
  • Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
  • Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
  • Na talerzu układamy szparagi.
  • Na szparagach kładziemy łososia.
  • Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości