Wyspa na czerwonym Bajkale Bogusława Wysockiego (Suwałki)

Wyspa na czerwonym Bajkale
Wyspa na czerwonym Bajkale

Sposób przygotowania:

  • Umytą i osuszoną paprykę nacieramy oliwą.
  • Paprykę pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Upieczone papryki zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut.
  • Po wystudzeniu paprykę kroimy wzdłuż, oczyszczamy, obieramy ze skóry i kroimy w paski.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę
  • Dodać pokrojoną paprykę, pokrojowy czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę.
  • Dusimy przez około 10 minut.
  • Całość studzimy
  • Dodajemy jogurt i sok cytrynowy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Przygotowany chłodnik doprawiamy do smaku.
  • Schładzamy w lodówce.
  • Podajemy z pomidorami i parmezanem.
  • Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
podziel się:

Pozostałe wiadomości