Sposób przygotowania:
- oczyszczenie ośmiornicy
- podcinamy i usuwamy wnętrzności;
- usuwamy dokładnie oczy i skórę, a także tkankę pomiędzy mackami ośmiornicy
- kilkukrotnie płuczemy ośmiornice, żeby usunąć resztki;
- przygotowanie:
- do garnka nalać wody, następnie wrzucić pieprz, ocet, liść laurowy, jagody jałowca i wszystko zagotować;
- w momencie gdy woda zaczyna gotować zmniejszamy płomień do takiego stopnia, żeby nie wrzała;
- do garnka w pierwszej kolejności wkładamy na chwilę tylko macki ośmiornicy i powtarzamy te czynność kilkukrotnie, aż macki się zwiną i poskręcają;
- następnie całą ośmiornice gotujemy do miękkości (45 – 60 min);
- pozostawiamy wszystko w wodzie aż do przestygnięcia;
- wyciągamy ośmiornicę i rozkrawamy na większe kawałki
- kolejnym etapem jest przygotowanie pojemnika na ośmiornice; najlepiej spisuje się do tego plastikowa butelka, z której odcinamy górną część, a w dnie robimy kilkanaście małych otworów;
- do przygotowanej butelki wkładamy kawałki ośmiornicy i całość ubijamy, a następnie dociskamy szczelnie i mocno;
- przez przygotowane otwory wycieka pozostała jeszcze w ośmiornicy woda;
- po wszystkim przycinamy górną część butelki, w paski, tak żeby z całości stworzyć szczelną paczkę i wkładamy do foli.
- cały „pakunek” wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin;
Przed podaniem wyjmujemy całość z lodówki i butelki, a następnie kroimy na plastry.
Podajemy na talerzu przyprawione, oliwą z oliwek i pieprzem oraz przyozdobione cytryną, natką pietruszki.