Wyścig do morza Andiego Mancina (Bielsko-Biała)

Wyścig do morza
Wyścig do morza

Sposób przygotowania:

  • oczyszczenie ośmiornicy

- podcinamy i usuwamy wnętrzności;

- usuwamy dokładnie oczy i skórę, a także tkankę pomiędzy mackami ośmiornicy

- kilkukrotnie płuczemy ośmiornice, żeby usunąć resztki;

  • przygotowanie:

- do garnka nalać wody, następnie wrzucić pieprz, ocet, liść laurowy, jagody jałowca i wszystko zagotować;

- w momencie gdy woda zaczyna gotować zmniejszamy płomień do takiego stopnia, żeby nie wrzała;

- do garnka w pierwszej kolejności wkładamy na chwilę tylko macki ośmiornicy i powtarzamy te czynność kilkukrotnie, aż macki się zwiną i poskręcają;

- następnie całą ośmiornice gotujemy do miękkości (45 – 60 min);

- pozostawiamy wszystko w wodzie aż do przestygnięcia;

- wyciągamy ośmiornicę i rozkrawamy na większe kawałki

- kolejnym etapem jest przygotowanie pojemnika na ośmiornice; najlepiej spisuje się do tego plastikowa butelka, z której odcinamy górną część, a w dnie robimy kilkanaście małych otworów;

- do przygotowanej butelki wkładamy kawałki ośmiornicy i całość ubijamy, a następnie dociskamy szczelnie i mocno;

- przez przygotowane otwory wycieka pozostała jeszcze w ośmiornicy woda;

- po wszystkim przycinamy górną część butelki, w paski, tak żeby z całości stworzyć szczelną paczkę i wkładamy do foli.

- cały „pakunek” wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin;

Przed podaniem wyjmujemy całość z lodówki i butelki, a następnie kroimy na plastry.

Podajemy na talerzu przyprawione, oliwą z oliwek i pieprzem oraz przyozdobione cytryną, natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości