●
Sposób przygotowania:
Ryba
● Doradę patroszymy, myjemy i nacinamy z dwóch stron.
● Rybę posypujemy obficie solą.
● Zawijamy w folię aluminiową posmarowaną olejem.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 40 minut.
● Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 180°C.
Sos
● Świeże pomidory kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
● Czosnek i pół papryczki chilli siekamy drobno i dodajemy do pomidorów.
● Dodajemy sok z limonki i 3 łyżki oliwy z oliwek.
● Doprawiamy solą.
● Pół korzenia imbiru siekamy.
● Drugą połowę korzenia ścieramy na tarce.
● Imbir dodajemy do sosu.
● Sos gotujemy przez 30 minut.
Ziemniaki
● Nieobrane ziemniaki gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
● Podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki.
● Pokrojone ziemniaki doprawiamy solą, papryką i skrapiamy oliwą.
● Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Chutney z mango
● Niedojrzałe, twarde mango ścieramy na tarce o grubych oczkach.
● Starte mango przekładamy na sito i dokładnie odciskamy.
● Czerwoną cebulę siekamy drobno.
● Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy mango połączone z cebulą.
● Skrapiamy sokiem z limonki.
● Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
● Po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.
● Rybę wyjmujemy z folii i układamy na talerzu.
● Na rybę nakładamy kilka łyżek sosu.
Obok układamy ziemniaki i chutney z mango.