Wpuszczona w maliny Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Wpuszczona w maliny
Wpuszczona w maliny

Sposób przygotowania:

  • Łączymy oliwę, pieprz, sól, wyciśnięty czosnek i ocet balsamiczny.
    • Piersi z kaczki smarujemy powstałą marynatą i pozostawiamy na noc.
      • Skórę piersi nacinamy na krzyż w małych odstępach, uważając, aby nie uszkodzić mięsa pod skórą.
        • Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem.
          • Mięso kładziemy na patelni od strony skóry i smażymy do momentu wytopienia tłuszczu.
            • Następnie smażymy z drugiej strony przez 4 minuty.
              • Usmażone piersi pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 10-12 minut.
                • Upieczone i ciepłe jeszcze mięso kroimy na jak najcieńsze kawałki.

                  Sos

                  • Do rondla wlewamy odrobinę wody i miód.
                    • Dodajemy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu.
                      • Dodajemy maliny i wino.
                        • Zagotowujemy.
                          • Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia blendujemy
                            • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
                              • Kaczkę podajemy z sosem.
                                • Dekorujemy rukolą i pieprzem.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości