Sposób przygotowania:
- Łączymy oliwę, pieprz, sól, wyciśnięty czosnek i ocet balsamiczny.
- Piersi z kaczki smarujemy powstałą marynatą i pozostawiamy na noc.
- Skórę piersi nacinamy na krzyż w małych odstępach, uważając, aby nie uszkodzić mięsa pod skórą.
- Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso kładziemy na patelni od strony skóry i smażymy do momentu wytopienia tłuszczu.
- Następnie smażymy z drugiej strony przez 4 minuty.
- Usmażone piersi pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 10-12 minut.
- Upieczone i ciepłe jeszcze mięso kroimy na jak najcieńsze kawałki.
Sos
- Do rondla wlewamy odrobinę wody i miód.
- Dodajemy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu.
- Dodajemy maliny i wino.
- Zagotowujemy.
- Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia blendujemy
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Kaczkę podajemy z sosem.
- Dekorujemy rukolą i pieprzem.
podziel się: