Wpuszczona w maliny Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Wpuszczona w maliny
Wpuszczona w maliny

Sposób przygotowania:

  • Łączymy oliwę, pieprz, sól, wyciśnięty czosnek i ocet balsamiczny.
  • Piersi z kaczki smarujemy powstałą marynatą i pozostawiamy na noc.
  • Skórę piersi nacinamy na krzyż w małych odstępach, uważając, aby nie uszkodzić mięsa pod skórą.
  • Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso kładziemy na patelni od strony skóry i smażymy do momentu wytopienia tłuszczu.
  • Następnie smażymy z drugiej strony przez 4 minuty.
  • Usmażone piersi pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 przez 10-12 minut.
  • Upieczone i ciepłe jeszcze mięso kroimy na jak najcieńsze kawałki.

Sos

  • Do rondla wlewamy odrobinę wody i miód.
  • Dodajemy żurawinę i gotujemy na wolnym ogniu.
  • Dodajemy maliny i wino.
  • Zagotowujemy.
  • Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia blendujemy
  • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • Kaczkę podajemy z sosem.
  • Dekorujemy rukolą i pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości