Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.
- Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
- Do garnka wlewamy wodę, wino i wsypujemy przyprawy.
- Zagotowujemy pod przykryciem.
- Do gotującego się płynu wkładamy wydrążone gruszki i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
- Wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie śliwkowe
- Śliwki kroimy w kostkę.
- Pokrojone śliwki gotujemy w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.
- Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę
- Prażone orzechy dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
Sos czekoladowy
- Czekoladę umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 90 mililitrów wywaru winnego oraz masło.
- Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów.
- Rozwałkowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 centymetra.
- Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru i osuszamy.
- Wydrążone gruszki nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
- Gruszki owijamy paskami ciasta francuskiego i smarujemy rozmieszanym jakim.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 210°C przez 12 minut.
podziel się: