Wpadła gruszka do fartuszka Łukasza Jańca (Warszawa)

Wpadła gruszka do fartuszka
Wpadła gruszka do fartuszka

Sposób przygotowania:

  • Gruszki dokładnie myjemy i obieramy.
  • Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
  • Do garnka wlewamy wodę, wino i wsypujemy przyprawy.
  • Zagotowujemy pod przykryciem.
  • Do gotującego się płynu wkładamy wydrążone gruszki i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  • Wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie śliwkowe

  • Śliwki kroimy w kostkę.
  • Pokrojone śliwki gotujemy w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.
  • Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę
  • Prażone orzechy dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.

Sos czekoladowy

  • Czekoladę umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce.
  • Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 90 mililitrów wywaru winnego oraz masło.
  • Dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie

  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów.
  • Rozwałkowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 centymetra.
  • Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru i osuszamy.
  • Wydrążone gruszki nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
  • Gruszki owijamy paskami ciasta francuskiego i smarujemy rozmieszanym jakim.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 210°C przez 12 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości