Pizza
- Łączymy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy wodę i mieszamy.
- Dodajemy oliwę.
- Wyrabiamy ręcznie ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
- Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części
- Formujemy cienkie, okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów.
- Placki smarujemy sosem pomidorowym.
- Na sosie układamy wszystkie składniki, oprócz mozarelli.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
- Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.
- Gotową pizzę podajemy z rukolą i sosem czosnkowym.
Sos pomidorowy
- Do rondla wkładamy pomidory i zagotowujemy.
- Dodajemy przyprawy.
- Gotowy sos blendujemy.
Sos czosnkowy
- Czosnek wyciskamy i łączymy ze wszystkimi składnikami.
podziel się: