Włoski klasyk Marleny Starzec (Śląsk)

Włoski klasyk
Włoski klasyk

Pizza

  • Łączymy wszystkie suche składniki.
  • Dodajemy wodę i mieszamy.
  • Dodajemy oliwę.
  • Wyrabiamy ręcznie ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
  • Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części
  • Formujemy cienkie, okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów.
  • Placki smarujemy sosem pomidorowym.
  • Na sosie układamy wszystkie składniki, oprócz mozarelli.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
  • Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.
  • Gotową pizzę podajemy z rukolą i sosem czosnkowym.

Sos pomidorowy

  • Do rondla wkładamy pomidory i zagotowujemy.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Gotowy sos blendujemy.

Sos czosnkowy

  • Czosnek wyciskamy i łączymy ze wszystkimi składnikami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości