Sposób przygotowania:
● Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem.
● Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy.
● Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
● Powstałą masę wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
● Schłodzoną masę przekładamy do wysokiej miski i ubijamy kilka minut.
● Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone.
● Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem czekoladowy.
● Herbatniki kruszymy.
● Na spód słoików wsypujemy po 2 łyżki pokruszonych herbatników.
● Na herbatnikach układamy 3 łyżki kremu czekoladowego.
● Krem posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 3 łyżkami sosu krówkowego.
● Deser dekorujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy pozostałym sosem karmelowym.
Sos krówkowy
● Cukierki kruszymy i przekładamy do garnka.
● Powoli dodajemy masło i mleko.
● Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą,
● Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
● Dodajemy 2 szczypty soli morskiej i mieszamy.