Sposób przygotowania:
● Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
● Śmietankę ubijamy na sztywno.
● Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cały czas dokładnie mieszając.
● Przygotowany mus wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
● Jaja, cukier, pokrojone masło, sok z cytryn i skórkę z cytryn łączymy w rondlu.
● Całość energicznie i dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi.
● Powstały krem cytrynowy wkładamy do lodówki.
● Orzechy blendujemy.
● Na patelnię wsypujemy cukier puder.
● Po chwili dodajemy zblendowane orzechy i doprawiamy solą.
● Zdejmujemy z ognia, gdy cukier puder zacznie się karmelizować i ponownie blendujemy,
● Mus czekoladowy nakładamy do pucharków.
● Krem cytrynowy wyciskamy na mus za pomocą rękawa cukierniczego.
● Na wierzch układamy zblendowane orzechy.
● Deser dekorujemy sezonowymi owocami