Sposób przygotowania:
Krem
● Do miski wkładamy serek i śmietankę.
● Dodajemy łyżkę cukru.
● Miksujemy.
● Pod koniec miksowania dodajemy likier.
Lody waniliowe
● Śmietankę ubijamy.
● Syrop klonowy zagotowujemy z nasionami laski wanilii.
● Żółtka ubijamy.
● Gorący syrop stopniowo wlewamy do nadal ubijanych żółtek.
● Ubijamy do momentu wystudzenia.
● Masę delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką za pomocą szpatułki.
● Tak przygotowane lody przekładamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia na 3-4 godziny
Gorąca konfitura
● Wiśnie i maliny podgrzewamy w rondlu.
● Dodajemy cukier i wino.
● Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu.
● Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę startego imbiru.
● W pucharkach układamy kolejno: pokruszone ciasteczka owsiane, krem i 2 gałki lodów.
● Deser polewamy gorącą konfiturą.