Wejście smoka Kamila Liedke (Poznań)

Wejście smoka
Wejście smoka
Przystawka

Wejście smoka

Sposób przygotowania:

  • -Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości
  • -kawałki.
  • -Przygotowane kawałki zalewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego, 1-2 łyżkami oleju sezamowego, odrobiną oleju i odstawiamy na 30 minut.
  • -Imbir obieramy i ścieramy.
  • -Kapustę pekińską i pieczarki myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
  • -Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
  • -Z papryczek chilli usuwamy pestki i siekamy na drobne fragmenty.
  • -Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy stary imbir i mieszamy.
  • -Dodajemy kapustę pekińską i pieczarki, mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.
  • -Dodajemy posiekane papryczki chilli
  • -Do powstałej zupy wrzucamy kurczaka razem z zalewą.
  • -Dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, oraz łyżeczkę przecieru pomidorowego.
  • -Następnie dodajemy 10-15 łyżeczek octu ryżowego, aż do uzyskania zadowalającej kwaśności.
  • -Jeśli zupa jest zbyt mało słona dolewamy sosu sojowego lub sosu rybnego.
  • -Jeśli zupa jest zbyt mało ostra możemy dodać posiekanych papryczek chilli.
  • -Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca i dolewamy do zupy ciągle mieszając.
  • -Mąkę ziemniaczaną mieszamy w połowie szklanki zimnej wody. Dolewamy do zupy porcjami z przerwami na zagotowanie.
  • -Czynność powtarzamy do otrzymania pożądanej gęstości.
podziel się:

Pozostałe wiadomości