Wejście smoka
Sposób przygotowania:
- -Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości
- -kawałki.
- -Przygotowane kawałki zalewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego, 1-2 łyżkami oleju sezamowego, odrobiną oleju i odstawiamy na 30 minut.
- -Imbir obieramy i ścieramy.
- -Kapustę pekińską i pieczarki myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
- -Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
- -Z papryczek chilli usuwamy pestki i siekamy na drobne fragmenty.
- -Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy stary imbir i mieszamy.
- -Dodajemy kapustę pekińską i pieczarki, mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.
- -Dodajemy posiekane papryczki chilli
- -Do powstałej zupy wrzucamy kurczaka razem z zalewą.
- -Dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, oraz łyżeczkę przecieru pomidorowego.
- -Następnie dodajemy 10-15 łyżeczek octu ryżowego, aż do uzyskania zadowalającej kwaśności.
- -Jeśli zupa jest zbyt mało słona dolewamy sosu sojowego lub sosu rybnego.
- -Jeśli zupa jest zbyt mało ostra możemy dodać posiekanych papryczek chilli.
- -Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca i dolewamy do zupy ciągle mieszając.
- -Mąkę ziemniaczaną mieszamy w połowie szklanki zimnej wody. Dolewamy do zupy porcjami z przerwami na zagotowanie.
- -Czynność powtarzamy do otrzymania pożądanej gęstości.
podziel się: