Sałatka - Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i obieramy
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut.
- Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”.
- Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gotujemy jajka na twardo
- Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, żeby wystygły.
- Obieramy jabłko oraz cebulę i kroimy w kostkę.
- Kiszone ogórki także kroimy w kostkę.
- Pokrojone jabłko, cebulę i ogórki wrzucamy do jednej miski.
- Do drugiej wrzucamy ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
- Dodajemy 3 pokrojone jajka.
- Na kilkanaście minut przed podaniem, wszystkie składniki mieszamy
- Dodajemy kukurydzę, majonez, musztardę i czarny pieprz.
- Delikatnie mieszamy.
Śledzie - Sposób przygotowania:
- Śledzie bardzo dokładnie płuczemy z nadmiaru soli .
- Wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim oraz listkami laurowymi.
- Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce.
- Pokrojoną cebulę zalewamy przygotowaną zalewą i zostawiamy na około 3 do 5 minut.
- Następnie odcedzamy.
- Na namoczone oraz odcedzone z wody śledzie kładziemy cebulkę, polewamy olejem.
- Odstawiamy na kilka godzin, żeby się zamarynowały.
- Przygotowane śledzie układamy na sałatce warzywnej, przyozdabiamy ugotowanym jajem, majonezem i zieloną pietruszką oraz posypujemy słodką papryką.
podziel się: