Wehikuł czasu Pawła Kozakiewicza (Kraków)

Wehikuł czasu
Wehikuł czasu

Sałatka - Sposób przygotowania:

  • Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i obieramy
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut.
  • Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”.
  • Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gotujemy jajka na twardo
  • Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, żeby wystygły.
  • Obieramy jabłko oraz cebulę i kroimy w kostkę.
  • Kiszone ogórki także kroimy w kostkę.
  • Pokrojone jabłko, cebulę i ogórki wrzucamy do jednej miski.
  • Do drugiej wrzucamy ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.
  • Dodajemy 3 pokrojone jajka.
  • Na kilkanaście minut przed podaniem, wszystkie składniki mieszamy
  • Dodajemy kukurydzę, majonez, musztardę i czarny pieprz.
  • Delikatnie mieszamy.

Śledzie - Sposób przygotowania:

  • Śledzie bardzo dokładnie płuczemy z nadmiaru soli .
  • Wodę zagotowujemy razem z solą, zielem angielskim oraz listkami laurowymi.
  • Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce.
  • Pokrojoną cebulę zalewamy przygotowaną zalewą i zostawiamy na około 3 do 5 minut.
  • Następnie odcedzamy.
  • Na namoczone oraz odcedzone z wody śledzie kładziemy cebulkę, polewamy olejem.
  • Odstawiamy na kilka godzin, żeby się zamarynowały.
  • Przygotowane śledzie układamy na sałatce warzywnej, przyozdabiamy ugotowanym jajem, majonezem i zieloną pietruszką oraz posypujemy słodką papryką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości