„Ważne połączenie” Martyny Brzezińskiej (Kalisz)

Ważne połączenie
Ważne połączenie

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę podgrzewamy ( nie zagotować) z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Żółtka mieszamy delikatnie i wlewamy do śmietany.
  • Mieszankę przelewamy do 4 kokilek. Stawiamy na blaszce, do blaszki wlewamy wodę na 1/3 wysokości kokilek.
  • Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 100°C .
  • Schłodzony krem po upieczeniu wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Sposób przygotowania:

  • Zagotowujemy wodę z cukrem aż uzyskamy strukturę syropu.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo zalewamy gorącym syropem.
  • Miksujemy przez 2-3 minuty do uzyskania sztywnej piany.
  • Pianę przekładamy do szprycy i dekorujemy kokilki z kremem.
  • Pianę przypalamy opalarką do kremy brulee.
  • Dekorujemy świeżymi malinami i miętą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości